naslovna  |  Aktuelno  |  Rak dojke: 1.600 žena za 365 dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

20. 03. 2013. | 

Izvor: B92

Rak dojke: 1.600 žena za 365 dana

U cilju podizanja svesti javnosti, informisanja žena i edukacije o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, u Srbiji će se od ove godine 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Vest je preuzeta sa www.b92.net

Ovaj datum uvršten je u Kalendar javnog zdravlja Republike Srbije, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut".

Povodom prvog obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovan niz događaja kojima će se skrenuti pažnja javnosti i žene podsetiti da odlaze na redovne lekarske preglede, jednom godišnje. Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke se uspešno može izlečiti.

Novi ciklus pregleda digitalnim mobilnim mamografom, tokom marta i aprila, u prigradskim opštinama Beograda – Barajevu i Sopotu, predstavljaće mogućnost da žene u ovim sredinama obave besplatne preglede.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke će se obeležavati svake godine, a datum 20. mart je odabran kao prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Srbija na ovaj način postaje bogatija za još jedan dan posvećen prevenciji bolesti i očuvanju javnog zdravlja.

Mart mesec je predložen i zbog simbolike koju nosi obeležavanje 8. marta, Dana žena, kada se uobičajeno posvećuje više pažnje ženama, što je prilika da se govori o pravu žena na zdravlje i unapređenje kvaliteta života.

U Srbiji do ove godine nije postojao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Mart je mesec posvećen borbi protiv karcinoma generalno, dok je oktobar mesec u kome se već godinama obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke.

Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, za danas je zakazan je skup s početkom u 10 časova, u Domu Narodne skupštine koji će otvoriti ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Prisutnima će se obratiti predstavnici kompanije Avon i Fonda B92 a svoja iskustva će preneti i žene i članovi porodica žena koje su preživele rak dojke.

Radoš Bajić će se obratiti prisutnima, kao poznata ličnost i kao suprug žene koja je takođe imala iskustva sa rakom dojke i uspešno se izborila sa bolešću.

Specijalne gošće na svečanom skupu će biti žene koje su preživele rak dojke i njima će biti uručene simbolične plakete za hrabrost.

Skupu će prisustvovati stručnjaci, predstavnici lokalnih udruženja za borbu protiv raka dojke i druge zvanice i predstavnici svih institucija u Srbiji koje se bave rakom dojke i koji mogu aktivno da učestvuju i doprinesu sistemskom napretku u iskorenjivanju ove bolesti, kao što su: Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i drugi.