naslovna  |  Aktuelno  |  Mart – mesec borbe protiv raka debelog creva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

26. 03. 2013. | 

Mart – mesec borbe protiv raka debelog creva

Stalni porast obolelih od raka debelog creva, kako u svetu tako i kod nas, nametnuo je potrebu da se skrene pažnja opšte i stručne javnosti na ovaj problem.

Iz tog razloga je mart mesec proglašen mesecom borbe protiv raka debelog creva, a plava traka je simbol podrške. Širom sveta pojedinci,udruženja i stručnjaci koji se bave rakom debelog creva različitim aktivnostima pokušavaju da usmere pažnju na ovu bolest.

Karcinom debelog creva (kolorektalni karcinom) se nalazi na trećem mestu po učestalosti svih karcinoma kod muškaraca i na drugom mestu kod žena.

U svetu se godišnje dijagnostikuje oko milion novih bolesnika, što je skoro 10% od svih novodijagnostikovanih karcinoma. Učestalost je nešto veća kod muškog pola i odnos obolelih muškaraca prema ženama je 1,4:1.

Nakon 40- e godine života rizik za razvoj karcinoma debelog creva raste.

Povećan rizik za nastanak ove bolesti imaju gojazne osobe, oni sa manjom fizičkom aktivnosti, osobe koje  hranom unose veće količine masti životinjskog  porekla i crvenog mesa, osobe sa smanjenim unosom vlaknastih materija, alkoholičari, pušači, osobe  operisane zbog karcinoma debelog creva ili polipa, oni koji u porodici imaju osobu obolelu od karcinoma debelog creva ili polipa, kao i osobe koje se leče zbog upalnih bolesti creva.

Najčešći simptomi kolorektalnog karcinoma su bol u trbuhu, krvava stolica, gubitak apetita, gubitak težine bez razloga, poremećaj pražnjenja, lažni poziv na stolicu, prolivaste ili uske stolice, zamor i malaksalost (usled malokrvnosti izazvane gubitkom krvi krvarenjem).

Većina karcinoma debelog creva se razvija iz dobroćudnih polipa ( izraslina na sluznici debelog creva) kod bolesnika koji nemaju faktore rizika za ovu bolest. Rano otkrivanje polipa i njihovo otklanjanje je od velikog značaja, kako bi se odstranjenjem polipa sprečilo da on pređe u karcinom .

Brojne kliničke studije govore u prilog smanjenja smrtnosti od karcinoma debelog creva ukoliko se urade testovi koji omogućavaju da se otkrije postojanje  polipa ili tumora kod onih osoba koji nemaju nikave tegobe - tzv. skrining.

Ministarstva zdravlja sprovodi skrining projekat za tri cesta maligniteta u Srbiji: rak dojke, rak grlica materice i rak debelog creva. Kompanija Roche d.o.o. je pomogla skrining raka debelog creva donacijom 18000 testova Institutu za javno zdravlje - Batut.

Povodom meseca borbe protiv raka debelog creva, Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i uz pomoć JKP “Infostan” je na 300’000 adresa u Beogradu uputilo apel svim građanima starijim od 50 godina da brigu o svom zdravlju ne ostavljaju za kasnije već da odmah preuzmu potrebne korake.

Takođe, volonteri Udruženja pacijenata ce građanima Beograda u subotu 30. marta od 10-18h u Knez Mihajlovoj ulici postaviti veliku maketu debelog creva i tom prilikom ce informisati gradjane o znacaju zdravih zivotnih navika i brige o zdravlju. U aprilu se planira postavljanje makete i u drugim većim gradovima Srbije.