naslovna  |  Aktuelno  |  Koje su šanse da obolite od raka dojke?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

20. 05. 2013. | 

Izvor: B92

Koje su šanse da obolite od raka dojke?

Anđelina Džoli podvrgla se preventivnoj dvostrukoj mastektomiji, nakon što su lekari procenili da ima 87 odsto šanse da dobije rak dojke. Kako se računa taj rizik?

Vest je preuzeta sa www.b92.net

Popularna glumica dobila je tako mračne prognoze, jer je nasledila BRCA 1 gen od svoje majke, koja je u 56. godini umrla od raka jajnika.

BRCA 1 je prisutan kod svih ljudi, ali mutira tek kod jednog od 1.000. Svako sa mutacijom ima 50 do 80 odsto šanse da dobije rak dojke.

Međutim, rizik za Anđelinu je još i veći, budući da su lekari u obzir uzeli porodičnu istoriju.

Koje su šanse da dobijete rak dojke, ako nemate pomenutu mutaciju?

Rak dojke se već smatra “najrasprostranjenijim oblikom kancera za žene, kako razvijenih, tako i zemalja Trećeg sveta”, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija.

Objašnjenje za ovu “epidemiju” kancera je delimično to što ljudi duže žive, a poznato je da je rak bolest koja napada kasnije u životu.

Najveći rizik je posle 70. godine, pa trećina svih obolelih spada u ovu starosnu grupu.

Međutim, dugovečnost nije jedini razlog za tako čestu pojavu raka dojke.

Sve više mladih žena oboleva i to zbog brojnih razloga. Menjamo način života, a gojaznost i često alkoholisanje povezani su sa većim rizikom.

Prema Britanskom centru za istraživanje raka, rizik od kancera dojke povećava se za tri odsto sa svakom godinom odgađanja trudnoće.

Žene koje doje smanjuju rizik – što duže dete hrane prirodnim putem, to je zaštita bolja. Procenjuje se da se rizik smanjuje za četiri odsto za svakih 12 meseci dojenja.

To možda objašnjava zašto žene u Africi u četiri puta manjoj opasnosti od opake bolesti, budući da decu dobijaju rano, a dugo ih doje.

S druge strane, veći broj žena iz razvijenih zemalja preživljava rak dojke.

U Severnoj Americi, Švedskoj i Japanu 80 odsto onih koje dobiju dijagnozu prežive, 60 odsto žena iz srednje razvijenih zemalja i manje od 40 odsto iz zemalja Trećeg sveta.

U Srbiji od raka dojke godišnje oboli oko 4.000 žena dok 1.600 umre od ove bolesti.