naslovna  |  Aktuelno  |  Samopregled prvi i najvažniji korak u prevenciji raka testisa i prostate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

17. 12. 2021. | 

Samopregled prvi i najvažniji korak u prevenciji raka testisa i prostate

Centar za prevenciju Doma zdravlja "Novi Sad"

U Centru za prevenciju Doma zdravlja „Novi Sad“ tokom novembra sproveden je projekat „Brkati novembar“ u cilju da se muškarcima ukaže da treba više pažnje da obrate na reproduktivne organe, da vode više računa o fizičkom, psihičkom i mentalnom stanju, da su u dobroj fizičkoj kondiciji, da se pravilno hrane, da ne puše, kaže za Zdravlje Danas Vesna Imbronjev, medicinska sestra i koordinatorka tog projekta.

Ona je jedina u Srbiji koja edukuje pacijente na samopregled testisa i do sada je obučila oko tri hiljade mladih muškaraca. Podseća da su muškarci mnogo zatvoreniji, i ne pričaju toliko o svojim reproduktivnim organima.

– Važno je da učimo mlade da su reproduktivni organi kao i svi ostali važni i da oni moraju voditi računa o njima. Da ih posmatraju, da prilikom tuširanja gledaju da li ima nekih promena u njima, kada rade samopregled, da vide da li u njima ima neka kvržica, proširena vena. Ukoliko se pronađe bilo kakva, pa i najmanja promena, to je znak da se ide kod izabranog lekara i posle kod urologa. Ništa nije strašno kada se na vreme otkrije i zato je rana prevencija nešto što je najvažnije, naglašava naša sagovornica i dodaje da stariji muškarci treba da obrate pažnju na urinarni trakt, kako funkcioniše, kakav je mlaz mokraće, da li je snažan, iz jednog dela, da li ima nekog žarenja, pečenja, da li ima sukrvice u mokraći…Sve to treba posmatrati i voditi računa da, ako primete bilo šta, uvek je bolje otići kod lekara i da budu srećni i zadovoljni. „Bolje je da nema ništa nego da se jave kasno i da onda bude otežano lečenje“, kaže ona.

Prema statističkim podacima, kancer prostate javlja se najviše kod muškaraca starijih od 65 godina, u 60 odsto slučajeva, a istraživanja u Evropi pokazuju da se rak testisa u poslednjih 20 godina udvostručio. Čak 87 odsto mladih muškaraca, međutim, i ne zna da postoji samopregled koji može da pomogne.

Vesna Imbronjev se više godina bavi prevencijom raka testisa i edukacijom mlađih muškaraca za samopregled testisa, a najčešće su to mladići u sportskim klubovima.
Tim iz Preventivnog centra Doma zdravlja „Novi Sad“ odlazi u sportske klubove gde razgovara o reproduktivnom zdravlju mlađih sportista i edukuje ih i obučava da nauče pravilnu tehniku samopregleda.

„Kod karcinoma, kao i kod svih bolesti, važno je da se otkrije u početnoj fazi, jer tada imamo instrumente koji su efikasniji za lečenje. U tom smislu je vrlo bitno kod malignih bolesti da se samopregledamo, posmatramo i proveravamo promene bilo da su u pitanju testisi, dojka ili promena na koži. Ako se otkrije u početnoj fazi, u 90 odsto slučajeva je izlečenje tog čoveka“, poručuje Imbronjev.

Normalan nalaz

Svaki testis treba da je čvrst, ali ne i tvrd. Jedan testis može biti položen niže u odnosu na drugi ili neznatno veći. Šta znači abnormalni nalaz? Ako nađete malu kvržicu, veličine zrna boba, ili imate uvećan testis, ili primetite bilo kakvu drugu razliku u odnosu na poslednji samopregled, posetite urologa što pre.

Opasne traume iz „saobraćajki“

Naša sagovornica kaže da se prilikom saobraćajnih trauma dešavaju i povrede reproduktivnih organa. „Imamo jako puno povreda u predelu testisa, pogotovo kod mlađih muškaraca koji kreću da voze motore, bicikle u brdskom biciklizmu gde dolazi do udaraca i padova i povreda testisa“, upozorava Imbronjev.

 

Vest je preuzeta sa sajta Danas.rs