naslovna  |  Aktuelno  |  Nije svaki karcinom grlića materice kraj rađanja:
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

11. 01. 2022. | 

Nije svaki karcinom grlića materice kraj rađanja:

Redovan pregled i jedna metoda spasavaju potomstvo.

- Laparoskopska hirurgija se godinama uspešno primenjuje u lečenju pacijentkinja sa manjim tumorima grlića materice. Klasičnog reza nema, a pacijentkinje se posle 7 do 10 dana vraćaju svakodnevnim aktivnostima, kao i pre operacije - kaže dr Petar Radlović

Klasičan ginekološki preled, Papanikolau test a ponekad i kolposkopski pregled dovoljni su da se otkriju promene na materici, a s obzirom na to da žene uglavnom na pregled kod ginekologa idu samo kada imaju neki problem, u Srbiji je visoka učestalost karcinoma grlića materice koji se načešće dijagnostikuje u kasnijem stadijumu bolesti kaže za Telegraf.rs mr sci med Petar Radlović, šef ginekološke hirurgije Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji radi i u Acibadem Bel Medicu. Sa druge strane, ako se bolest otkrije što ranije, pojedine pacijentkinje mogu da se operišu laparkoskopskm metodom, i pritom, nakon te intervencije mogu da rađaju.

On u razgovoru za naš portal najpre podseža da je karcinom grlića materice posle karcinoma dojke najučestaliji maligni tumor u ženskoj populaciji u Srbiji. Zatim naglašava da je važno  naglasiti da je to preventibilan tumor koji se redovnim ginekološkim pregledima može preduprediti otkrivanjem displaznih promena, koje mu uvek prethode, ili dijagnostikovanjem u ranom stadijumu kada je izlečiv.

- Najbolje je da se premaligne promene na vreme otkriju i kao takve leče odnosno da se na takav način prevenira nastanak samog malignog tumora. Evolucija bolesti od blagih displaznih promena do karcinoma je oko 10 godina, i to je period kada takve promene pregledima i jednostavnim testovima možemo otkriti i efikasno lečiti. Za dijagnostikovanje ovakvih promena obično se osim klasičnog pregleda radi i Papanikolau test, a nekada i kolposkopski pregled. U Srbiji je i pored toga visoka učestalost karcinom grlića materice, a druga nepovoljna činjenica je da se ovo oboljenje najčešće dijagnostikuje u kasnijim stadijumima bolesti kada su mogućnosti lečenja krajnje ograničene - kaže dr Radlović.

 

Promene koje ne izazivaju tegobe

Razlog za to je što žene najčešće ne idu na redovne godišnje ginekološke preglede kako bi, inače, trebalo, već odu kod ginekologa samo kada postoji neki problem, a simptomi kod karcinoma grlića najčešće nastaju kada je bolest uznapredovala.

- Premaligne promene i manje tumorske promene obično ne daju nikakve tegobe. Najčešći simptomi obično uznapredovalog tumora su spontano krvarenje između menstruacija ili nakon seksualnog odnosa, ili pojačan sekret neprijatnog mirisa - navodi naš sagovornik i dodaje:

- Dijagnostikovanje bolesti u ranom stadijumu omogućava daleko efikasnije lečenje primenom različitih procedura od konizacije do vrlo opsežnih hirurških zahvata.

Naš sagovornik je jedan od retkih koje manje promene na materici leči laparoskopskom hirurgijom. Osim što nema reza, prednost ove hirurgije je i što pacijenktinja posle nje može da planira trudnoću.

- Laparoskopska hirurgija se godinama uspešno primenjuje u lečenju pacijentkinja sa manjim tumorima grlića materice. Ovakav pristup omogućava preciznije izvođenje operacije koja se radi posebnim instrumentima sa uveličavajućom kamerom. Klasičnog reza nema, a operacije se izvodi obično na 3 manja reza od 5 mm i jednim od 10mm u predelu pupka koji se vrlo brzo nakon operacije i ne vide. Mi u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije smo pre četiti godine prvi u Srbiji uradili najopsežniju laparoskopski operaciju cervikalnog karcinoma.

- Isto tako, jedini u našoj zemlji radimo laparoskopske operacije cervikalnog karcinoma sa očuvanjem mogućnosti za rađanje. Ovakve operacije se rade kod mlađih pacijentkinja, sa manjim tumorima grlića, kada one  žele da zadrže mogućnost rađanja, a kada se proceni da je ovakav pristup onkološki bezbedan. Trudnoća se može planirati kada prođe 6 meseci nakon operacija - objašnjava dr Ralović.

Brojne prednosti laparoskopske hirurgije

Nažalost, nisu sve pacijentkinje kandidati za laparoskopsku hirurgiju.

- Pristup je individualan i zavisi, kako od karakteristika i veličine tumora, tako i od godina pacijentkinje, konstitucije i prisustva drugih bolesti - pojašnjava naš sagovrnik.

Bez obzira na to, laparoskopija ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu hirurgiju.

- Te prednosti nisu samo estetske, s obzirom na to da reza nema, već su, pre svega, funkcionalne. Konkretnije,  pacijenti se obično posle jednog ili dva dana otpuštaju iz bolnice, a posle 7 do 10 dana se vraćaju svakodnevnim aktivnostima, kao i pre operacije - kaže dr Radlović.

 

Vest je preuzeta sa sajta Telegraf.rs