naslovna  |  Aktuelno  |  "U 36. godini uočena mi je RANICA NA GRLIĆU, ispostavilo se najgore"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

28. 01. 2022. | 

"U 36. godini uočena mi je RANICA NA GRLIĆU, ispostavilo se najgore"

Violeta je to pregurala, ali danas se bori s još jednim OPAKIM PROTIVNIKOM

Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od kancera. Svakoga dana jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. 40.000 godišnje oboli od nekog vida kancera, a 30.000 pacijenata izgubi bitku sa ovom bolešću.

Mogu li se ove brojke zaustaviti? Koliko je pandemija pogoršala situaciju i treba li onkološki pacijenti da dobiju poseban status? O tome su ovog jutra u „Uranku“ govorile dr Ana Jovićević i Violeta Ivković.

Dr Ana Jovićević je ovog jutra kazala da je Srbija u Evropi na 13. mestu po učestalosti obolevanja od kancera, a drugi smo na listi smrtnosti.

- Ono što je ključno u popravljanju ove poražavajuće statistike i smanjivanju ovih velikih brojeva jeste borba protiv pušenja. To je prvi i najvažniji faktor rizika za nastanak malignih oboljenja, prevashodno raka pluća, želuca, pankreasa, jetre – kazala je dr Jovićević na K1. – Po stopi obolevanja od kancera pluća žene su postale potpuno ravnopravne s muškarcima poslednjih godina, a jednako i konzumiraju cigarete. Protiv duvana se moramo boriti.

Dr Jovićević ukazala je na još jedan poražavajući podatak, a to je da je Srbija treća u Evropi po broju obolelih žena od raka grlića materice.

- Ova vrsta kancera direktna je posledica redovnosti odlaska na ginekološke preglede – naglasila je dr Ana Jovićević. – Redovni preventivni pregledi se porpuštaju i ne znam zašto je to tako kada svaki Dom zdravlja u našoj zemlji ima ginekologa i službu za zaštitu zdravlja žena. Ono što može biti prekretnica u prevenciji raka grlića materice je HPV vakcina. Njome bismo mogli da iskorenimo ovu vrstu maligne bolesti.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavljeno je da će ova vakcina od naredne godine biti besplatna u Srbiji.

- Do sada, roditelji su za vakcinu plaćali 120 evra po dozi, a potrebno je da dete primi dve ili tri doze vakcine – objasnila je dr Jovićević u „Uranku“. – Vakcina će se u našoj zemlji, prema najavama, davati deci od 12 godina i mladima do 19 godina, a inače je bezbedna za primenu kod dece starije od devet godina. Očekujem da ova vakcina bude i obavezna. Ona je izuzetno bezbedna za primenu i uverena sam da njome možemo iskoreniti rak grlića materice.

Violeta Ivković: Preživela sam rak glića materice.

Sa dr Anom Jovićević gostovala i Violeta Ivković kojoj je u 36. godini života dijagnostikovan ovaj kancer.

- Prošlo je 30 godina otkako sam lečena i izlečena od raka grlića materice. Redovno sam išla na kontrole, na šest meseci, i nisam imala nikakve simptome. Majka sam troje dece i smatrala sam da je moja obaveza da brinem o svom zdravlju. U 36. godini na redovnom pregledu uočena mi je ranica na grliću za koju se nakon biopsije ispostavilo da je kancer – ispričala je svoje iskustvo Ivkovićeva na K1.

Kako je kazala, rak je otkriven na vreme.

- Bolest je otrkivena na vreme, s obzirom na to da sam sada sa vama i da sam živa. Zbog toga što sam ja bila bolesna, i moje ćerke redovno idu na preglede, a moje unuke će sigurno primiti HPV vakcinu.

Violeti je, nažalost, nedavno ustanovljen rak pluća u ranom stadijumu.

- Pušila sam punih 30 godina. Moram vam reći da je korona za mene imala dobru stranu. Moja unuka se razbolela od korone i ćerke su me naterale da odem na pregled na kojem su mi ustanovili rak pluća. Borimo se i verujem da i ovu bolest mogu da pobedim – kazala je Violeta Ivković.

 

 

Vest je preuzeta sa sajta Zena.blic.rs