naslovna  |  Aktuelno  |  50. Kancerološka nedelja u Beogradu<br>Profesor dr Stjepko Pleština: Rak debelog creva više nije smrtna presuda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

12. 12. 2013. | 

50. Kancerološka nedelja u Beogradu
Profesor dr Stjepko Pleština: Rak debelog creva više nije smrtna presuda

Neophodno je unaprediti rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma, jer uprkos dramatičnom napretku terapija za lečenje ove bolesti, broj obolelih i umrlih u Srbiji i Hrvatskoj raste, dok u razvijenim zemljama opada.

„Broj obolelih od karcinoma debelog creva rapidno se povećava i u Srbiji i u Hrvatskoj. U obe zemlje, on se po oboljevanju i smrtnosti probija na drugo mesto odmah iza tumora pluća kod muškaraca i tumora dojke kod žena “, izjavio  je profesor doktor Stjepko Pleština, direktor Klinike za onkologiju u Kliničko bolničkom centru Zagreb gostujući na manifestaciji „Kanceloroška nedelja“ koja je održana u Beogradu.

Profesor Pleština  upozorava na činjenicu da se broj obolelih od karcinoma na ovim prostorima, povećava.

„Malo se radilo na prevenciji ali pre svega na edukaciji stanovništva. U Hrvatskoj je, na primer, započet program ranog otkrivanja raka debelog creva i samo se 20 odsto pozvanog stanovništva odazvalo pregledu iako je u ranoj fazi hirurškom intervencijom i drugim terapijama karcinom debelog creva moguće izlečiti i pacijentima omogućiti dug  i normalan život. Sa druge strane, ako se otkrije u metastatskoj fazi bolesti, šanse za izlečenje su daleko manje,“ tvrdi profesor Pleština.

Pleština kaže da je rano otkrivanje raka debelog creva od izuzetnog značaja jer pacijentima  u Hrvatskoj i Srbiji dostupne su sve najsavremenije terapije za lečenje ove bolesti, kao i lekari koji po znanju i iskustvu ne zaostaju za kolegama iz najrazvijenijih zemalja.

„Naravno da je uspešnost lečenja od karcinoma usko vezana i za finansijska sredstva koje jedna država izdvaja za onkologiju, zato je i mnogo efikasnije rak otkriti na vreme kada su troškovi lečenja manji, a terapije efikasnije,“ objašnjava profesor Pleština.

Hrvatski stručnjak kaže da ne postoji „čarobni“ lek, ali da rak ne predstavlja smrtnu presudu kao nekada niti je borba protiv njega unapred izgubljena bitka u koju ne vredi ulagati. Profesor Pleština tvrdi da su terapije za lečenje karcinoma u toj meri napredovale poslednjih deceniju i po da se procenat preživljavanja onkoloških pacijenata izjednačio sa, na primer, pojedinim kardiovaskularnim ili nefrološkim bolestima.