naslovna  |  Aktuelno  |  Novi lek za rak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

20. 04. 2022. | 

Novi lek za rak

u narednih 20 godina veliki broj tipova karcinoma biće pod kontrolom

Lečenje raka jedno je od najznačajnijih pitanja današnjice. Srpski naučnik dr Vladimir Cmiljanović sa timom, i uz podršku Švajcarske, traži lek koji bi bio efikasan i manje štetan od hemioterapije.

Međunarodni tim naučnika, sa srpskim stručnjakom dr Vladimirom Cmiljanovićem na čelu, pokušava da pronađe lek koji bi napadao metaboličke procese u kancerogenim ćelijama.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati video

"Naš naučni zadatak je da pokušamo da današnju hemioterapiju, zamenimo, da napravimo bolje terapije koje su ciljane i imunske terapije. Zašto je to bitno? Hemioterapije jednostavno ne mogu da razlikuju zdrave ćelije od kancerogenih ćelija. One uništavaju i kancerogene ćelije i zdrave ćelije", istakao je dr Vladimir Cmiljanović, hemičar.

Drugoj generaciji leka protiv raka, na kojem radi naš stručnjak, cilj je da pokrije što veći broj različitih vrsta tumora terapijom koja ne bi štetila zdravom tkivu.

"Kada kažete karcinom meni kao ekspertu na tom polju, odmah je u glavi 250 različitih bolesti. Neke bolesti raka, kao što su određene vrste raka dojke, imamo pod kontrolom. Neke vrste raka uopšte nemamo pod kontrolom, jer su jako agresivne, kao npr. glioblastomi ili rak pankreasa", istakao je doktor.

Doktor Cmiljanović veruje da ćemo u narednih dvadeset godina veliki broj tipova karcinoma imati pod kontrolom, kao i da će biti pronađeni lekovi za mnoge vrste, danas smrtonosnih karcinoma.

 

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs