naslovna  |  Aktuelno  |  Rak pankreasa je „tihi ubica", a genetska predispozicija obavezuje na redovne preglede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

08. 07. 2022. | 

Rak pankreasa je „tihi ubica", a genetska predispozicija obavezuje na redovne preglede

Nije najčešći, ali za rak pankreasa kažu da je jedna od najopasnijih malignih bolesti.

Stručnjaci upozoravaju da će do 2030. godine, to biti maligna bolest koja će odnositi najviše života.

Godišnje u Srbiji, od raka pankreasa oboli više od 1.500 ljudi, a u svetu pola miliona.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

Rak pankreasa nije tako često oboljenje i o njemu se slabo govori. Deveta je po učestalosti od svih malignih bolesti i zovu je „tihi ubica".

„Kada se desi ta bolest, onda to odjekne, jer je rak koji progresivno deluje, kada se javi kod mladih ljudi, onda je veoma agresivan oblik bolesti i zato što se otkriva jako kasno", rekao je za RTS prof. dr Dejan Radenković sa Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Simptomi su nespecifični, kao što su bolovi u abdomenu i leđima, pa neretko pacijenti dođu kod lekara kasno.

„Kovid je doneo ogromne probleme zdravstvu ali su pacijenti koji imaju maligne bolesti tretirani kao najprioritetniji", dodao je dr Radenković komentarišući uticaj pandemije.

Kaže da se kancer pankreasa sada češće otkriva jer ima više „skenera i magnetnih rezonanci koji su dostupniji", pa se čini da je više onkolopkih bolesnika.

Kada je reč o prevenciji, profesor napominje da je važno da, kada jedan član porodice ima rak pankreasa, svi članovi porodice treba da se redovno kontrolišu - jednom godišnje.

„Kada postoje simptomi tipa gorušice, kiseline, nadimanja, pa se kod gastroenterologa uradio gastroskopiju, a nema ništa na želucu, pa je rađen ultra-zvuk, nije problem žučne kese, onda se ide dalje na skener...", ispričao je profesor Radenković.

Jedan od najvećih pomaka u laparaskopiji je buduća primena „Da Vinčija" - aparata-robota. U toku je obučavanje lekara za ovu vrstu teške, intenzivne metode.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs