naslovna  |  Aktuelno  |  U Evropi smo prvi po smrtnosti od raka pluća – u regionu prvi po uvođenju skrininga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

23. 08. 2022. | 

U Evropi smo prvi po smrtnosti od raka pluća – u regionu prvi po uvođenju skrininga

Na svaka dva sata premine jedna osoba

Institut za plućne bolesti Vojvodine sa podrškom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo pokrenuo je pilot projekat ranog otkrivanja raka pluća jer po statističkim podacima od ove bolesti u Srbiji oboli oko 7 hiljada ljudi godišnje, dok gotovo 5 hiljada izgubi život. Najvažniji preduslov za lečenje ove bolesti jeste rano dijagnostikovanje.

– Skrining program podrazumeva detekciju karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT), uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima (RTG), rekao je dr Goran Stojanović, upravnik klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

–Skriningom obuhvatamo pre svega visokorizične grupe, u koje spadaju stariji od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti. Na ovaj način zemlje koje već sprovode LDCT skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 40 odsto, stoji u saopštenju za medije.

Značaj ranog dijagnostikovanja, a samim tim i odstranjena tumora u ranom stadijumu je od presudnog značaja. Kao činjenica koja ovo potvrđuje jeste podatak da petogodišnje preživljavanje ide 66-82 odsto, napomenuo je dr Stojanović.

Skoro polovoni pacijenata koji su se javili na skrining su osobe između 60 i 70 godina. Zanimljivo je i to da se 87 odsto njih izjasnilo kao aktivni pušači dok je samo 13 odsto reklo da su nekada bili pušači ali da je to ostalo iza njih. Kako stoji u saopštenju, statisički podaci pokazuju da je u poslednjih 10 godina samo devet odsto nepušača, 27 odsto bivših pušača a 66 odsto njih koji su aktivni.

Da je rak pluća postao javno zdravstveni problem rekla je i Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“. Ono što zabrinjava jeste da dnevno oboli skoro 20 pacijenata dok 13 izgubi bitku sa karcinomom pluća. –Iz toga razloga potrebno je da skrining program ne ostane samo pilot projekat već da oreraste u nacionalnu strategiju države. Skrining ima dodatni značaj jer je i u vreme epidemije omogućio rano otkrivanje raka pluća svima koji su u riziku, što je preduslov za bolji ishod lečenja, kazala je Olja.

Uz primanje savremenih terapija ovo više ne mora biti smrtonosna bolest. Pre dve godine država je uvela imunološke i ciljane terapije, a dodatnu nadu daje i obećanje RFZO da če u jaskorije vreme proširiti indikacije čime će veći broj pacijenata biti uključen u primanje savremene imunološke i ciljane terapije.

Po podacima „Global Cancer Obsvervatory“ Srbija zauzima neslavno prvo mesto u evropi po smrtnosti od karcinoma pluća. Ovim podatkom dočekali smo Svetski dan borbe protiv raka pluća.

Vest je preuzeta sa sajta Danas.rs