naslovna  |  Aktuelno  |  Način života kao rizik od raka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

14. 09. 2022. | 

Način života kao rizik od raka

Skoro polovina smrtnih slučajeva pripisuje se faktorima rizika koji se mogu sprečiti

Skoro polovina smrtnih slučajeva od raka širom sveta može da se pripiše faktorima rizika koji se mogu sprečiti, uključujući tri vodeća: pušenju, prekomernom konzumiranju alkohola i prekomernoj težini, navodi se u studiji objavljenoj u Lansetu.

Istraživanje je otkrilo da 44,4 odsto svih smrti od kancera može da se pripiše faktorima rizika u 2019. koji su mogli da se spreče.

U studiji, koju je finansirala Fondacija Bila i Melinde Gejts, analizirana je veza između faktora rizika i raka, drugog vodećeg uzroka smrti u svetu, koristeći podatke Instituta. Prikupljani su svetski podaci o smrti i invalidnosti, a dr Kris Marej, direktor Instituta za zdravstvene metrike i procenu na Univerzitetu Vašington i njegove kolege fokusirali su se na period od 2010. do 2019. godine i 204 zemlje sveta, ispitujući 23 vrste raka i 34 faktora rizika.

Istraživači su otkrili da je vodeći karcinom širom sveta, gledan kroz smrtne slučajeve koji se pripisuju faktorima rizika, bio rak dušnika, bronhija i pluća i kod muškaraca i žena, pokazalo je istraživanje.

Podaci su takođe pokazali da su smrtni slučajevi od raka povezanih s faktorima rizika u porastu, uvećavajući se za 20,4 odsto u periodu od 2010. do 2019. U svetu su 2019. godine pet vodećih regiona po pitanju smrtnosti povezanih s rizicima bili Srednja Evropa, istočna Azija, Severna Amerika, Latinska Amerika i zapadna Evropa.

“Ovi nalazi naglašavaju da značajan deo (težeg razvoja) karcinoma na globalnom nivou ima potencijal za prevenciju kroz intervencije koje imaju za cilj smanjenje izloženosti poznatim faktorima rizika od raka”, napisali su istraživači.

Nova studija jasno naglašava važnost primarne prevencije raka, i “sve veći broj karcinoma povezanih s gojaznošću zahteva našu pažnju”, rekao je dr Vilijam Dahat, glavni naučnik Američkog društva za rak, koji nije bio uključen u studiju.

Modifikovanje ponašanja moglo bi da dovede do toga da više miliona spasenih života uveliko zaseni uticaj bilo kojeg leka, navodi ovaj istraživač i dodaje da duvan ostaje veoma veliki problem.

U uvodniku objavljenom uz novu studiju u Lansetu, navodi se da faktori rizika povezani s rakom koji se mogu sprečiti imaju veze sa siromaštvom. Siromaštvo utiče na okruženje u kojem ljudi žive, a to oblikuje njihove odluke o načinu života, navode stručnjaci.

 

Vest je preuzeta sa sajta Nedeljnik.rs