naslovna  |  Aktuelno  |  Oko 7.500 dece već vakcinisano HPV vakcinom o trošku države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

20. 09. 2022. | 

Oko 7.500 dece već vakcinisano HPV vakcinom o trošku države

U poslednja tri meseca, od kada je omogućeno vakcinisanje HPV vakcinom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, do sada je oko 7.500 dece vakcinisano barem jednom dozom najsavremenije devetovalnetne HPV vakcine.

Oko 3500 vakcinisane dece je uzrasta do 14 godina, a 4.000 vakcinisane dece je uzrasta starijih od 14 godina.

Najvise vakcinisane dece je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a znacajan broj vakcinisanih je i u manjim gradovima kao sto su Šabac i Pančevo.

Dodatne kolicine vakcine se kontinuirano isporucuju u skladu sa potrebama tako da su obezbedjene kolicine za svu decu koja su vec zapocela vakcinaciju i za sve one koji budu tek budu zeleli da se vakcinisu.

Vakcinacija se sprovodi u domovima zdravlja i potrebno je obratiti se izabranom lekaru u domu zdravlja. Radi se o vakcini koja je preporucena, a ne obavezna sto znaci da ce je primiti samo oni koji to budu zeleli.

O trosku drzave mogu da se vakcinišu devojčice i dečaci uzrasta od 9 godina do 19 godina, pre prvog sekusalnog odnosa, a u skladu sa Pravilnikom o obaveznoj i prporucenoj imunizaciji.

Kod dece do 14 godine primenjuje se u dve doze, prva nulta doza, druga nakon 6 meseci, a u slucaju tri doze (14 godina i stariji) prva nulta doza, druga nakon 2 meseca i treća nakon 6 meseci.

Vest je preuzeta sa sajta Nedeljnik.rs