naslovna  |  Aktuelno  |  8 pregleda koji život znače
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

28. 09. 2022. | 

8 pregleda koji život znače

Preventiva je najvažniji korak ka izlečenju

Rano otkriveme bolesti su izlečive u velikom broju slučajeva, ali samo ako su otkrivene na vreme i u početnoj fazi.

Pritisnuti svakodnevnim obavezama, često smo prinuđeni da pravimo kompromise kada je naše zdravlje u pitanju. To se kasnije, vrlo često, može odraziti na nas.

Stručnjaci kažu da oko 80 odsto bolesti može da se spreči, čak i izleči, ako se otkrije na vreme. Zato, bez obrzira na to koliko smo zauzeti svakodnevnim obavezama, gotovo je neophodno da nađemo vreme i za redovne lekarske preglede koji mogu da nam spasu život.

Stručnjaci preporučuju da, zavisno od godina starosti, svaka osoba u različitoj životnoj dobi treba da uradi sledeće preglede.

1. Dojke
Pregled dojki je najbolje uraditi od petog do desetog dana od početka menstruacije, dok žene koje nemaju menstruaciju treba da izaberu neki datum u toku meseca kada će vršiti samopregled dojki.
Opipajte dojku i pazuh, tražeći tvrdu, nepokretnu kvržicu ili zadebljanje, veličine graška ili veće. Potražite promene u veličini, osećaju ili izgledu, uključujući i područje bradavica, gde može doći do iscetka. Nabiranje kože, rupice, osip ili crvenilo, stalni bol takođe su znaci moguće bolesti.

2. Prostata
Karcinom prostate je najčešće maligno oboljenje kod muškaraca, posebno zloćudno jer u ranim fazama nema nikakvih simptoma i tegoba. Kada se simptomi jave, bolest je već u poodmakloj fazi. Stoga je veoma važan preventivni pregled prostate.
Najčešći simptomi su ustajanje usred noći zbog malog, slabog protoka, češćeg ili nepražnjenja bešike. Krv u spermi ili urinu i problemi sa erekcijom su takođe simptomi, piše "The Sun".

3. Pluća
Obratite pažnju na uporan i suv kašalj koji traje tri ili više nedelja. Simptomi koji mogu da ukazuju na problem s plućima mogu da budi i kratak dah, promukao glas i pritiskanje u grudima. Većina ljudi koja ima problem s plućima su pušači, ali dobra vest je da se 80 odsto slučajeva može spasiti preventivnim pregledom.

4. Creva
Bolovi u stomaku, promene u stolici, polipi ili predhodna porodična istorija raka debelog creva svakako su razlozi da se obratite svom lekaru.

5. Mladeži
Mladeži su u osnovi bezopasne promene, ali mogu postati maligne. Zato su neophodni povremeni pregledi kod specijaliste dermatologa jer bi uočavanje promena moglo da bude važan korak u dijagnozi melanoma.
Ukoliko je mladež veći od šest milimetara, proverite ga.

6. Testisi

Redovno vršite preglede testise, tražeći zadebljanje ili kvržice, otok, crvenilo ili bol. Rak testisa je najčešći kod muškaraca starosti 30-34 godine, ali provera simptoma je od velikog značaja za sve uzraste.

7. Grlić materice
Rak grlića materice predstavlja abnormalni rast ćelija u sluzokoži grlića materice. Žene sa ranim rakom grlića materice i prekancerom obično nemaju simptome. Simptomi često ne počinju sve dok rak ne postane veći i zahvati obližnje tkivo. Kada se ovo desi, najčešći simptomi su:

- Abnormalno krvarenje
- Krvarenje nakon menopauze
- Krvarenje između menstruacije
- Pojava neobičnog iscedka iz vagine
- Bol u toku seksualnog odnosa

8. Jajnici
Po učestalosti svih malignih tumora karcinom jajnika se nalazi na petom mestu. Glavni simptomi raka jajnika su nadimanje ili otok abdomena, osećaj sitosti nakon jela, promene urinarnog sistema ili creva i porodična istorija bolesti.

Vest je preuzeta sa sajta Telegraf.rs