naslovna  |  Aktuelno  |  Karcinom dojke - redovni pregledi su neophodni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

12. 10. 2022. | 

Karcinom dojke - redovni pregledi su neophodni

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke pa je važno otići na redovnu kontrolu. Tokom života svaka osma od dvanaest žena ima rizik da oboli od karcinoma dojke.

Svake godine u Srbiji oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od raka dojke. Ovo su podaci od pre pandemije koronavirusa.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

Da li se nešto promenilo i kakvi su novi podaci ispričala je doc. Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut" napomenuvši da još uvek postoji potreba za redovnim pregledima koji se obavljaju jednom u dve godine za zdrave žene putem mamografije.

„Prema podacima registra za rak na prvom mestu je rak dojke kada su u pitanju žene. Oktobar mesec je podsetnik da se ode na mamografski pregled u oktobru mesecu koji je mesec borbe protiv raka dojke", istakla je Jovanovićeva.

Ističe da se organizovani program striminga sprovodi prema pravilniku jednom u dve godine do pedesete godine života žene. On se bazira na primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domovima zdravlja koji imaju otvorena vrata za pregled žena u ovoj populacionoj grupi.

„U narednom periodu biće uvedene i neke od novih metoda da se bolest otkrije u ranoj fazi, jer tada se u 90 odsto slučajeva sprečava komplikacija", rekla jedoc. dr Vesna Jovanović.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs