naslovna  |  Aktuelno  |  Tumori oka, srećom nisu česti i uspešno se leče
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

20. 01. 2023. | 

Tumori oka, srećom nisu česti i uspešno se leče

Kada se poremeti balans između novih i odumrlih ćelija, dolazi i do pojave tumora.

To se dešava i sa očima, češće na očnim kapcima. Zahvaljujući tehnološkom napretku, poslednjih decenija došlo se do novih saznanja i novih terapija.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, docent doktor Dejan Rašić, oftalmolog-oftalmohirurg i patolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije istakao je da tumori mogu da se jave na bilo kojoj strukturi, pa tako i na oku koje je veoma kompleksno. Statistički, najčešće se tumori javljaju na kapcima.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

„Za tumore koji su vidljivi golim okom pacijent sam potraži lekara, a neki od tumora se otkrivaju slučajno prilikom pregleda, ultrazvukom, skenerom. Mehanizam tumor geneze je veoma kompleksan i svaki ima neki svoj poseban mehanizam nastanka“, napominje docent dr Dejan Rašić.

Ističe da za razliku od drugih oblasti gde pacijent može da izgubi vid od određenih stanja na oku, pa i od tumora u oftamopatologiji i onkologiji može na žalost da izgubi i život.

„Klinika za očne bolesti ima specijalizovanu laboratoriju za patologiju na koju smo vrlo ponosni, u njoj su radili lekari sa dve specijalizacije, trenutno radi samo jedan. Na klinici ima četiri lekara, jer tumori oka nisu česti“, dodaje doktor Dejan Rašić, oftalmolog-oftalmohirurg i patolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs