naslovna  |  Aktuelno  |  Danas smo ujedinjene u borbi protiv raka dojke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

20. 03. 2014. | 

Danas smo ujedinjene u borbi protiv raka dojke

Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija” osnovano je 1.4.2000. godine.

Savetovalište  je osnovano iz potrebe da se olakša prolazak  kroz proces lečenja. Kao kliničar primetila   sam da pacijentkinje  mnogo lakše podnose bolest dok su u bolnici, u grupi sa ženama koje imaju isti problem. Kada odu kući i vrate se na kontrolu ne budu iste. Primećuje se njihovo neraspoloženje, tuga i strah. Imala sam prilike da na stručnom usavršavanju u Americi 1998. godine vidim da postoje  programi podrške pacijentima obolelim od raka dojke kako u institucijama tako i van njih u vidu udruženja pacijenata. Moja drugarica Slavica Simić, psiholog po zanimanju i ja smo osnovale „Jefimiju“ imajući osnovne ideje o tome  šta želimo da postignemo savetovalištem. Kasnije uz rad i međusobnu komunikaciju sa pacijentkinjama, prateći njihove potrebe došli smo do današnjeg modela funkcionisanja. U toku našeg rada imale smo prilike da svoj rad prezentiramo na različitim skupovima u zemlji i inostranstvu. Ono što naš rad izdvaja je što žene osim samopomoći i edukacije o bolesti mogu da učestvuju u druženju sa ženama lečenim od raka dojke, raznolikom radioničarskom radu kao što je učenje slikanja i pravljenje raznih predmeta. U našem savetovalištu korisnice takođe mogu dobiti grupnu i individualnu psihoterapiju uz mogućnost učestvovanja u psihološkim radionicama. Zahvaljujući udruženju, žene imaju gde da otvore dušu, pričaju o svojim strahovima i  problemima i da uz pomoć psihologa postanu jače. Cilj je da se bolest prihvati, da se ne potceni već da se stavi na svoje mesto i da se živi bolji i kvalitetniji život. Od samog početka  sve aktivnosti savetovaišta su besplatne za korisnice. 

 

Naš rad je od početka bio propraćen podrškom lokalne zajednice, Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice kao i Ministarstva zdravlja. Još jedna stvar je bila veoma bitna...Bilo je veoma važno da Savetovalište bude locirano van bolnice, kako bi žene koje su obolele od raka dojke u savetovalištu bile ravnopravne sa nama, da budu korisnice i da izađu iz uloge pacijenta. Na taj način se stvara još veće poverenje, mogu se reći i stvari koje se ne bi rekle „belim mantilima“ a to je još jedan korak ka identifikovanju problema kroz koje pacijenti mogu da prođu u procesu lečenja i još jedan korak bliže rešavanju istih.

 

U samom početku ciljevi i aktivnosti Savetovališta su  bili podrška obolelim ženama u procesu lečenja, poboljšnje  kvaliteta života, edukacija u smislu prevencije  i ranog otkrivanja bolesti, podizanje svesti lokalne zajednice o ovom problemu, uticaj na poboljšanje uslova za lečenje i tretman pacijentkinja tj. korisnica. Rad smo počele kroz: preventivu uz besplatne preglede i predavanja, psihološku podršku ženama koje su imale dijagnozu raka dojke kroz psihološke i zdravstvene radionice, iskustvenu podršku  uz pomoć  žena koje su se izborile sa bolešću novoobolelim ženama u samoj Opštoj bolnici u Užicu, grupe samopomoći, individualne kontakte,  otvoreni telefon,  informativnu  podršku uz lekarske preglede za žene iz grupe, zdravstvene radionice, štampani materijal, psihološku podršku kroz psihološke radionice i psihoterapiju.  Imlementirali smo i društvenu podršku kroz akciju ulične prodaje cveća „Cvet koji život znači“, Fond  za pomoć obolelim članicama „Biljana Ristanović Bilja“, raznovrsne aktivnosti sa „sebi jednakima“ i uticanje na poboljšanje uslova za tretman bolesti uopšte (javnost, institucija, porodica).

 

U toku četrnaestogodišnjeg rada  održali smo 177 predavanja  na kojima je prisustvovalo oko 6500 slušalaca , imamo  preko 1550 minuta snimljenog TV i radio programa  kao  i niz novinskih članaka. Imali smo preko 2700 poziva za 8 godina preko otvorenog  telefona. Održano je 1490 zdravstvenih  i psiholoških radionica, kao i 2100 sati grupne i individualne psihoterapije. Iskustvenu  podršku i grupe samopomoći (u bolnici i u Savetovalištu), za  poslednje četiri godine prošlo je preko 420 žena . U okviru savetovališta do 2008. godine obavljeno je preko 5000 pregleda dojke  pri čemu je 106 žena  imalo problem sa dojkama, a kod 33 žene je u savetovalištu novootkriven karcinom dojke, nakon čega su upućene u zdravstvene ustanove gde su nastavile dalje lečenje. Ulična akcija “Cvet koji život znači” održava se  već deset godina.

 

Učestvovali smo na različitim  stručnim sastancima   u Milanu, Briselu, Beču, Budimpešti, Cavtatu i Sarajevu. Bili smo učesnici na raznim sastancima u našoj zemlji, Beogradu, Nišu , Somboru ...  gde smo imali priliku da razmenimo iskustva sa našim domaćinima.  

Članice smo Evropa Donne i  NALOR-a .

Od januara do marta 2013. učestvovali smo u  akciji „ZDRAVKA 2013”, u kojoj je 627 žena iz 6 sela Zapadne Srbije obučeno da na pravilan način radi samopreglede dojke.

Različitim aktivnostima, kao što su edukativna predavanja o važnosti promene načina života, pravilne i redovne ishrane, fizičke aktivosti, izbegavanja stresa, predavanjima o važnosti i načinima ranog otkrivanja raka dojke, uvođenjem skrininga za rak dojke, možemo promeniti ishod ove bolesti.

Nekada je RAK DOJKE bio tabu tema, RAK je bilo jednako SMRT. Sada je rak dojke tema o kojoj se govori sa sve manje predrasuda, zna se da se sa njom može boriti i izboriti i da se u ‘Jefimiji’ može dobiti svaka vrsta podrške.

 

Usluge „Jefimije“ koristilo je preko 770 žena obolelih od raka dojke i preko 100 članova porodice obolelih iz Srbije i okolnih zemalja.

 

ZAJEDNO MOŽEMO I HOĆEMO MNOGO VIŠE

 

Dr Maja Gulan

Opšti hirurg subspecijalista onkologije

Šef odseka za hirurgiju dojke Opšte bolnice Užice

 

Povezane vesti