naslovna  |  Aktuelno  |  Nova imunoterapija oslobađa citokine koji ubijaju kancer samo unutar tumora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

27. 02. 2023. | 

Nova imunoterapija oslobađa citokine koji ubijaju kancer samo unutar tumora

Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku (UCSF) razvili su novu imunoterapiju zasnovanu na T ćelijama koja selektivno cilja na ćelije kancera, proizvodeći moćan citokin protiv kancera posebno kada naiđe na tumor.

Ova terapija je efikasno eliminisala melanom i kancer pankreasa kod miševa, uz minimalne neželjene efekte. To predstavlja obećavajući novi pristup za lečenje ovih i drugih karcinoma koji se teško leče, piše Scitech dejli, prenosi N1.

Ćelije isporučuju IL-2, prirodni inflamatorni molekul koji proizvodi imuni sistem koji ima moćne efekte protiv kancera.

On pojačava T ćelije, koje su imunske ćelije koje mogu da eliminišu ćelije kancera i bore se protiv infekcije. Snažni efekti IL-2 protiv kancera su odavno poznati, međutim, sistemska primena IL-2 je ograničena zbog teških neželjenih efekata koje može da izazove.

U studiji, koja je nedavno objavljena u časopisu Science, istraživači su uspeli da zadrže citokin sadržan u kanceru programirajući T ćelije koje se infiltriraju u tumor da naprave sopstveni IL-2 kada prepoznaju ćeliju kancera.

„Iskoristili smo sposobnost ovih ćelija da budu lokalni agensi za isporuku i da aktiviraju svoje T-ćelijske pojačivače samo kada shvate da su na pravom mestu“, kaže dr Vendel Lim, koji je i profesor ćelijske i molekularne biologije, direktor Instituta za dizajn ćelija UCSF i viši autor studije.

On je dodao i da misli da je ovo model kako se zapravo mogu koristiti ćelijske terapije da se isporuče mnoge vrste moćnih, ali toksičnih terapeutskih agenasa na mnogo ciljaniji način.

Ćelijske terapije su bile veoma efikasne protiv mnogih karcinoma krvi, gde su ćelije lako dostupne jer slobodno lebde.

Čvrsti tumori, međutim, grade višestruke odbrambene zidove koji sprečavaju ulazak terapeutskih T ćelija. Čak i ako ćelije uđu u tumor, često se umaraju pre nego što uspeju da dokrajče ćelije kancera.

Od 1980-ih, onkolozi su znali da visoke doze IL-2 omogućavaju T ćelijama da prevaziđu ove barijere, a citokin se koristi kao terapija kancera u teškim slučajevima. Ali jednostavno sistemsko davanje IL-2 pacijentima može da izazove visoku temperaturu, krvne sudove koji propuštaju i otkazivanje organa.

Dr Lim i glavni autor dr Greg Alen, predavač na medicinskom fakultetu i saradnik na Institutu za dizajn ćelija, imali su za cilj da ukrote efekte IL-2 projektovanjem ćelija koje poboljšavaju imunološki odgovor koji ubija kancer samo tamo gde je to potrebno – u samom tumoru.

Odlučili su da tragaju za ozloglašenim tumorima koji se teško leče, kao što su tumori pankreasa, jajnika i pluća, koji formiraju gotovo gvozdene prepreke protiv T ćelija.

„Uspeli smo da dizajniramo ove terapeutske ćelije koje mogu da prođu pored odbrambenih barijera tumora. Kada se jednom nađu u tumoru, mogu da uspostave uporište i počnu efikasno da ubijaju ćelije kancera“, rekao je Alen, dodajući da su došli do ovih tumora i u nekim slučajevima ih izlečili.

Vest je preuzeta sa sajta Danas.rs