naslovna  |  Aktuelno  |  Koji su simptomi raka debelog creva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

17. 03. 2023. | 

Koji su simptomi raka debelog creva

U Srbiji se svaki četvrti pacijent kasno javi lekaru.

Svaki četvrti pacijent u Srbiji,  kome se  dijagnostikuje karcinom debelog creva,  obrati se lekaru kasno, u metastatskoj fazi bolesti.

Neophodno je da, u Srbiji, svi stariji od 50 godina jednom godišnje urade kontrolne testove, a ukoliko imaju učestale stomačne probleme, bez obzira na godine, obavezno je da se jave lekaru, poruka je Udruženja medikalnih onkologa povodom obeležavanja meseca marta koji je u celom svetu posvećen borbi protiv raka debelog creva.

Znamo da je taj trenutak u kom doktor saopštava dijagnozu raka emotivni šok i da posle te spoznaje više ništa nije isto. Znamo da dijagnoza menja život, jer smo često i mi u ulozi da pacijentu ili porodici saopštavamo lošu vest o razvoju tumora.

“Zato želimo i potrebna nam je podrška čitavog društva, da zajedno podignemo svest o raku debelog creva i o tome koliko je važno da se obratite lekaru na vreme, ukoliko primetite neke od simptoma”, izjavio je prof. Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije, i dodao ”Znamo da nije jednostavno da sa porodicom ili lekarom pričate o radu vaših creva ili kakva vam je stolica, ali, imajte u vidu da ponekad život može da vam zavisi od toga.“

Ukoliko se rak debelog creva otkrije na vreme, čak 90% pacijenata bi imalo uspešno lečenje. Svako ko je stariji od 50 godina trebalo bi da uradi kolonoskopski pregled. Ako gubite kilograme, imate učestale grčeve ili primetite krv u stolici obratite se lekaru i odmah uradite test krvi u stolici.

U Srbiji, rak debelog creva drugi je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi. U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20 – 30% veći nego u razvijenim zemljama Evrope.

Približno 25% pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu. Dobra vest je da je prošle godine u Srbiji uvedena ciljana terapija za prvu liniju lečenja metastatskog raka debelog creva, što je Srbiju izjednačilo sa standardom lečenja u Evropi.

Ne rizikujte. Slušajte svoj stomak.

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) ima za cilj organizovano unapređivanje i razvoj medikalne onkologije i kvalifikovanog i merodavnog učešća i delovanja u funkcionisanju i razvoju sistema zdravstvene zaštite u Srbiji.

Osnovali su ga medikalni onkolozi Srbije, koji uskladu sa opštim ciljevima, definišu i realizuju svoje programske aktivnosti i planove rada.

Vest je preuzeta sa sajta Danas.rs