naslovna  |  Aktuelno  |  Ključni sastojak dijetalnih gaziranih pića biće proglašen potencijalno kancerogenim
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

17. 07. 2023. | 

Ključni sastojak dijetalnih gaziranih pića biće proglašen potencijalno kancerogenim

Širokorasprostranjeni zaslađivač u proizvodima poput dijetalne „koka-kole“, „sprajta“ i „pepsija“ trebalo bi da u julu bude proglašen potencijalno kancerogenim, što se očekuje da će izazvati burne reakcije prehrambene industrije.

 

Očekuje se da će Međunarodna agencija za istraživanje raka, u sklopu Svetske zdravstvene organizacije, sredinom jula proglasiti aspartam kao potencijalno kancerogenu materiju, piše Rojters.

Beli bezukusni prah, aspartam ima malo kalorija i veštački je zaslađivač – oko 200 puta slađi od šećera i klasifikovan je aditiv pod slovom „E“.

Ovakvi potezi su u prošlosti dovodili do povećanja zabrinutosti kod potrošača, tužbi i pritisaka na proizvođače da promene recepte ili pronađu alternative.

U odluci koja će biti saopštena u julu neće biti navedeno koliko ove materije čovek može bezbedno da konzumira. Takve savete i preporuke daje drugo telo SZO, odnosno njen stručni komitet za prehrambene aditive – JECFA.

Taj komitet zasebno takođe procenjuje aspartam ove godine, a svoje nalaze saopštiće istog dana kada i Agencija za istraživanje raka – 14. jula.

 

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs