naslovna  |  Aktuelno  |  Pregledaj se. Meni za ljubav
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

27. 07. 2023. | 

Pregledaj se. Meni za ljubav

U Srbiji svaka osma žena oboli od raka dojke. Nekada je dijagnostikovanjem raka dojke, stopa preživljavanja bila veoma mala. Danas, međutim, nije tako. Rak dojke je u više od 90% slučajeva izlečiv. Uslov za to su pravovremena i tačna dijagnoza, ali i adekvatna savremena hirurgija i terapija

Vesna je imala nepunih 40 godina kada je napipala kvržicu u dojci. Odmah je, kaže, naslutila o čemu je reč, jer se i njena nana Milica susrela sa istom dijagnozom. Doktori su verovali da je u pitanju benigna promena, ali su joj predložili da je za svaki slučaj ukloni. Pravu dijagnozu saznala je tokom operacije.

“Kada mi je potvrđena dijagnoza C50-rak dojke, imala sam samo jednu opciju – da ozdravim. Nisam znala kako i koliko će to trajati, nije znala ni moja porodica, sve sam saznala usput, na teži način. Pre šesnaest godina, nije se pričalo o ovoj bolesti i dijagnoza raka dojke je značila da se vaš život ovim završava. Ja se nisam osećala kao neko ko treba da umre. Imala sam više optimizma nego sami lekari. Meni se jednostavno živelo. Iako sam bila u potpunom mraku što se tiče informacija, nisam dala da me otpišu, zato se danas borim da žene koje prolaze mojim putem imaju pravu i tačnu informaciju i podršku”, ističe Vesna Bondžić, osnivačica Ženskog centra – Milica”, udruženja koje za cilj ima unapređivanje položaja i kvaliteta, života i zdravlja žena. Udruženje je danas podrška obolelima od raka dojke i raka grlića materice i njihovim porodicama, zastupa prava pacijentkinja i bori se za jednaku dostupnost kvalitetnoj dijagnostici i lečenju bez obzira na socijalni status i mesto boravka. Ženski centar “Milica” dosta radi i na edukaciji žena o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, kao i pregleda i samopregleda dojke kroz kampanje poput “Ne propusti da prepoznaš”, “Daj pedalu raku” i “Pregledaj se. Meni za ljubav”.

U Srbiji svaka osma žena oboli od raka dojke. Nekada je dijagnostikovanjem raka dojke, stopa preživljavanja bila veoma mala. Danas, međutim, nije tako. Rak dojke je u više od 90% slučajeva izlečiv. Uslov za to su pravovremena i tačna dijagnoza, ali i adekvatna savremena hirurgija i terapija. “Zahvaljujući napretku medicine i nauke poslednjih 40 godina identifikovani su mnogi faktori rizika za nastanak karcinoma dojke. Međutim, na veliki broj tih faktora se ne može uticati. Osim toga, rak dojke se javlja i kod žena koje nemaju nijedan poznati faktor rizika”, ističe doktorka Gorana Matovina Brko, onkološkinja IO Vojvodina i članica Stručnog veća Ženskog centra “Milica”.

Uz sve ono što je medicina i nauka učinila za izlečenje karcinoma dojke, svaka žena može da uradi još toliko za sebe tako što će se javiti lekaru na vreme. Redovni samopregledi, pregledi, godišnja mamografija i ultrazvuk značajno doprinose tome da se rak dojke otkrije u najranijoj fazi kada je šansa za izlečenje najveća. Najčešći razlog za neodlazak kod lekara i izbegavanje samopregleda je strah od terapija, ishoda lečenja, ali i gubitka kose, dojke, samopoštovanja. Žene brinu na koji način će porodica prihvatiti promenu i da li će biti teret svojim najbližim, da li će ih okolina sažaljevati ili osuđivati ako odvoje vreme za sebe i svoje zdravlje.

Jedna od žena koje su se uspešno izborile sa ovom bolešću Zorica K. podelila je svoje iskustvo: “Redovno sam kontrolisala dojke od svoje 28. godine jer su mi se tada pojavile displazije, odnosno dobroćudne promene. Dugo vremena, sve je bilo u redu, ali posle dve decenije godine na redovnom pregledu mamografom utvrđeno je da se benigna promena preobrazila u malignu. Upravo zahvaljujući preventivnim pregledima moj tumor je otkriven na vreme i sada, nakon procesa lečenja, živim punim plućima na radost svih onih koji me vole.”

Podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda cilj je kampanje Ženskog centra “Milica”, koja kroz perspektivu onih koji vole žene, šalje snažnu poruku: “Pregledaj se. Meni za ljubav”. Kampanji koju je kreirala agencija McCann Beograd i podržala Grand kafa, priključili su se poznati muškarci iz javnog života poput glumaca Miloša Timotijevića i Vladimira Aleksića, fotografa Nebojše Babića i novinara Aleksandra Gajšeka. Kampanja je realizovana pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Vest je preuzeta sa sajta Nedeljnik.rs