naslovna  |  Aktuelno  |  Rizik od raka jajnika veći uz neka zanimanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

30. 08. 2023. | 

Rizik od raka jajnika veći uz neka zanimanja

Istraživači su otkrili vezu između posla koji žene obavljaju i povećanog rizika od obolevanja od raka jajnika.

Rezultati pokazuju da su žene koje su deceniju provele radeći u računovodstvu imale dvostruko veće šanse da obole od raka jajnika, dok je rizik od ove bolesti kod onih zaposlenih u građevini skoro tri puta veći.

Frizerke, kozmetičarke i žene koje se bave računovodstvom mogle bi biti pod većim rizikom od razvoja raka jajnika, sugerišu rezultati nove studije.

Veći rizik nosi i rad u prodaji, maloprodaji, šivenju ili prepravci odeće i građevinarstvu, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu Occupational and Environmental Medicine.

Međutim, autori studije naglašavaju da su zaključci preliminarni i pozvali kolege da dodatno ispitaju vezu između rizika od raka jajnika i različitih zanimanja.

Istraživači, predvođeni akademicima sa Univerziteta u Montrealu, u Kanadi, doveli su u vezu zanimanja sa rizikom od razvoja raka jajnika nakon što su proučili podatke o 491 Kanađanke sa dijagnostikovanim rakom jajnika i uporedili ih sa 897 žena bez bolesti.

Takođe su uporedili ove podatke sa kanadskom matricom izloženosti toksičnim materijama na radnom mestu kako bi ispitali potencijalnu opasnost na radnom mestu – na primer, da li postoji veća verovatnoća da će doći u kontakt sa određenom hemikalijom dok su na poslu.

Nakon što su uzeli u obzir potencijalne faktore rizika, otkrili su da neki poslovi mogu imati veze sa povećanim rizikom od bolesti. Kod onih koje su radile kao frizerke ili kozmetičarke uočen je trostruko veći rizik.

Takođe, žene koje su u računovodstvu provele punu deceniju imale su dvostruko veće šanse da obole, dok je kod radnica građevinske struke verovatnoća skoro tri puta veća. Kod prodavačica rizik od pojave raka jajnika veći je 45 odsto. Taj postotak raste na čak 85 odsto kod onih koje šiju, kroje ili prepravljaju odeću.

Identifikacija rizičnih supstanci i materijala

Istraživači kažu da su one žene za koje je utvrđeno da imaju povećani rizik od raka jajnika, takođe veća verovatnoća da su izložene brojnim „agensima“ uključujući kozmetički talk, amonijak, vodonik peroksid, razne vrste praha za kosu, sintetička vlakna, poliesterska vlakna, organske boje, pigmente i izbeljivače.

„Potrebna su dalja istraživanja zasnovana na posmatranju većeg uzorka kako bi se procenile moguće opasnosti za radnice i zanimanja koja obično obavljaju žene“, navode autori studije.

Stručnjaci iz Nacionalnog instituta za rak u Merilendu, u SAD, koji nisu učestvovali u opisanom istraživanju, ističu da su žene nedovoljno zastupljene u istraživanjima koja dovode u vezu rak i različita zanimanja.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs