naslovna  |  Aktuelno  |  Profesor interne medicine otkriva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

25. 09. 2023. | 

Profesor interne medicine otkriva

Evo šta može da vam se desi ako koristite alternative cigaretama

Primeri Velike Britanije i Japana ukazuju da alternative cigaretama daju pozitivne rezultate u smanjenju broja pušača. Međutim, za osobe koje se bore s odvikavanjem od pušenja, u većini zemalja ne postoji jasna zdravstvena politika.

Elektronske cigarete i uređaji koji zagrevaju duvan pokazali su se kao efikasna metoda smanjenja negativnih posledica pušenja cigareta, pokazuju iskustva mnogih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Japan.

„Politika koja zastupa upotrebu ovih alternativa ključna je za smanjenje broja pušača i poboljšanje zdravlja ljudi“, smatra profesor Rikardo Polosa, redovni profesor interne medicine na Univerzitetu u Kataniji i osnivač CoEHAR multidisciplinarnog istraživačkog centra koji proučava rešenja za smanjenje štetnosti od pušenja.

U intervjuu za Fondayione per la Sussidiarieta Polosa ističe da su ove zemlje već postigle značajne rezultate u borbi protiv pušenja i to nakon pojave bezdimnih alternativa na lokalnim tržištima čime se korišćenje cigareta smanjilo se za više od 50 odsto.

Polosa je rezultatima istraživanja došao do zanimljivih činjenica o bezdimnim alternativama, najpre na osnovu toksikoloških informacija i naglasio da će njihovi vidljivi efekti zahtevati strpljenje jer, kako kaže, oni ne dolaze odmah.

„Vidljivi rezultati u smanjenju bolesti povezanih sa pušenjem zahtevaju duži vremenski period, čak i decenije. Međutim, indirektni dokazi ukazuju na to da alternative tradicionalnim cigaretama nisu bez rizika, ali ne sagorevaju duvan i zato mogu značajno smanjiti štetu po zdravlje pušača, u rasponu od 80 do 99 odsto, zavisno od različitih faktora koji se analiziraju“, kaže on.

Prema njegovim rečima, studije iz Centra izvrsnosti za smanjenje rizika na Univerzitetu u Kataniji su pokazale obećavajuće rezultate, ali potrebno je više istraživanja i vremena kako bismo potpuno razumeli sve benefite ovih alternativa.

„Ako prestanete da pušite i pređete na alternativu, možete očekivati brze pozitivne promene u svom fizičkom stanju. Smanjenje štete od pušenja može dovesti do poboljšanja kvaliteta života već nakon nekoliko nedelja, uključujući bolju fizičku formu i smanjenje respiratornih simptoma koje pušenje može uzrokovati, posebno ujutro.”

Profesor sa Univerziteta u Kataniji takođe smatra da sve zemlje koje su prihvatile strategiju smanjenja štetnosti usvajanjem prilagođenih politika i promovisanjem upotrebe proizvoda bez katrana, postižu pozitivne rezultate.

„Važno je znati da je uzrok štetnih posledica pušenja zapravo sagorevanje i katran, a ne sama nikotinska supstanca. Ove alternative predstavljaju način da se izbegnu posledice štetnog sagorevanja, što doprinosi smanjenju štetnosti povezane sa pušenjem”, kaže on.

Vest je preuzeta sa sajta Danas.rs