Karcinom dojke

Povezane vesti

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

12. 05. 2017. | 

Maj mesec će biti mesec posvećen podizanju svesti o sve većim opasnostima od melanoma

Udruženju pacijenata obolelih od melanoma organizovaće štandove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Užicu gde će građani moći da dobiju najvažnije informacije o toj teškoj bolesti

Pacijentima obolelim od melanoma u Srbiji nisu dostupni mnogi inovativni lekovi koji postoje u svetu, i ako žele da se leče i učestvuju u kliničkim ispitivanjima, moraju da putuju u inostranstvo, rekla je koordinatorka kampanje Euromelanoma u Srbiji Lidija Kandolf-Sekulović.

"Iako su u Srbiji od 1. februara dostupna dva nova leka za melanom, potrebno je da se ta lista proširi, a najpre da se odobri korišćenje kombinacije ciljane terapije i imunoterapije", rekla je Kandolf-Sekulović i ddala da je procedura odobravanja tih lekova u Srbiji izuzetno spora. Doktorka je napomenula da će mesec maj biti mesec kampanje podizanja svesti građana o ovoj bolesti, i štetnosti korišćenja solarijuma, koji bi do kraja godine trebalo da bude zabranjen u Srbiji.

Izvršni direktor u Udruženju pacijenata obolelih od melanoma Stefan Kostić rekao je da postoji mogućnost dobijanja lekova od farmaceutskih kompanija kroz donacije, ali da se lekovi na taj način čekaju predugo. Problem je, kako napominje, da kompanije plaćaju državi brojne troškove, što smanjuje izdvajanje za donacije.

"Trudimo se kroz dogovore sa državnim institucijama da se to promeni", rekao je Kostić.

Predsednik UPOOM Savo Pilipović, koji i sam putuje u Nemačku na klinička istraživanja jer to ne može u Srbiji, kaže da je Udruženje pokrenulo akciju borbe protiv melanoma, kojom će građanima pokušati da približi značaj pregleda kože i zaštite od sunca i da će maj mesec biti posvećen upravo podizanju svesti kod građana.

"Organizovaćemo štandove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Užicu gde će građani moći da dobiju najvažnije informacije o toj teškoj bolesti," rekao je Pilipović.

Vest preuzeta sa sajta NEDELJNIK.rs