Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

19. 01. 2018. | 

Postoji preko 150 tipova HPV2 (humani papiloma virus)

Za 14 tipova se zna da najčešće dovode do razvoja raka grlića materice.Najveći broj HPV infekcija prolazi sam od sebe i ne daje nikakve simptome.

Ipak, uporna infekcija sa HPV tipom virusa koji nosi visoki rizik, može dovesti do premalignih ili malignih (rak) promena na grliću materice. Testiranje na ove vrste virusa Vam može pokazati da li postoji rizik i pre nego što se problem razvije i adekvatno praćenje.

Skrining  je važan deo prevencije.

Postoje 2 glavne vrste testa na rak grlića materice.

PAP test (Papanikolau test) – koji se koristi preko 80 godina za detektovanje abnormalnih (zloćudnih, patoloških) promena u ćelijama.

HPV Test- koji koristi modernu tehnologiju da detektuje DNK materijal visokorizičnog HPV i identifikuje eventualni rizik za razvoj  premalignih ili malignih (rak) promena na grliću.

Testovi se mogu raditi zajedno ili jedan posle drugog u zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja.

PAP test- Vaš doktor uzima uzorak (bris) sa grlića i šalje ga u laboratoriju na ispitivanje, gde se, pod mikroskopom, traže abnormalne (zloćudne, patološke, maligne) ćelije. Ovaj Test ne otkriva prisustvo HPV virusa i podložan je ljudskoj grešci.

HPV Test- uzima se uzorak sa grlića, na isti način kao i za PAP test. Zatim, veoma precizan laboratorijski instrument vrši testiranje DNK na visokorizični HPVirus. Ovakav test može da odredi da li ste u riziku za nastanak raka grlića materice.

Žene koje su u vezama sa jednim partnerom mogu misliti da ova testiranja nisu neophodna za njih, ali jesu!

Žena čak ne mora ni da zna da ima HPV infekciju, dugi niz godina, pre nego što uopšte dodje do prvih simptoma.

Šta znači pozitivan + rezultat testa?

PAP- abnormalne (patološke, promenjene) ćelije su pronađene na Vašem grliću - ove promene mogu ali i ne moraju biti ozbiljne.

HPV test - pozitivan rezultat ne znači da već imate ili će Vam se razviti kancer. Znači da imate visokorizičnu HPV infekciju i da ste u povećanom riziku da Vam se razviju premaligne ili maligne promene na grliću.

U zavisnosti od rezultata testova, Vaš doktor će možda želeti da detaljnije pregleda Vaš grlić  metodom koji se zove kolposkopija.

Drugi način je da Vam predloži ponavljanje testa nakon određenog vremena.

Šta je kolposkopija?

Kolposkopija pruža mogućnost Vašem doktoru da bolje pregleda Vaš grlić u potrazi za promenama. Možda će uzeti i uzorak, za dalje pretrage-to se zove biopsija.

*skoro 1/3 invazivnog raka grlića materice je otkrivena kod žena koje su imale uredan PAPa nalaz. 3,4

Šta znači negativan - test?

PAPa- abnormalne (patološke) promene se nisu videle pod mikroskopom. Slabe su šanse da imate predkancer ili kancer.

HPV Test- Visokorizična HPV infekcija, koja može prouzrokovati kancer, nije otkrivena. Imate vrlo niske šanse da imate predkancer ili kancer sada ili da vam se razvije u narednih 5-10 godina.

 

VAŠA ULOGA U PREVENCIJI

PAPa test je u upotrebi generacijama unazad, a skrining na HPV DNK nudi još bolju zaštitu protiv raka grlića materice.