Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

08. 05. 2014. | 

8. maj - Svetski dan borbe protiv raka jajnika

U Srbiji se danas, 8. maja, po drugi put obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika pod sloganom „Savladajmo prepreke zajedno“.

Ovaj dan, širom sveta i Evrope biće posvećen borbi protiv bolesti od koje godišnje u svetu oboli više od 250.000 žena, a koja odnese više od 140.000 života. Rak jajnika ostao je u senci ostalih ženskih maligniteta - kancera dojke i grlića materice, protiv kojih lekari mogu uspešnije da se bore kada se otkriju u kasnoj fazi.

Prema poslednjim podacima, i u Srbiji raste broj obolelih žena, ali nažalost i onih koje izgube bitku sa bolešću. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je od raka jajnika 2012. godine obolelo 935 žena, a bitku izgubilo njih 530.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika biće posvećen širenju svesti o toj teškoj bolesti, kao i činjenice da, ukoliko se otkrije na vreme, i uz odgovarajuću terapiju, rak jajnika može biti pobeđen.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici medicinske struke, profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, docent dr Vladimir Pažin, ispred Klinike Narodni front - načelnik hirurgije i Dijagnostičko-onkološkog centra, profesorka Suzana Vasović, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predstavnik UMOS-a, kao i članica Udruženja „Progovori“.

Prisutnima će se obratiti i državni sekretar Ministarstva zdravlja prof dr Berislav Vekić, kao i predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 

 

IZVOR- Preuzeto sa sajta B92

 

Povezane vesti