Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

11. 05. 2015. | 

Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

Svake godine, 8. maja obeležava se Svetski dan borbe protiv raka jajnika. Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika je prilika da mislimo na ovu bolest i podelimo svoje znanje sa ženama koje volimo.

Svake godine, 8. maja obeležava se Svetski dan borbe protiv raka jajnika. Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika je prilika da mislimo na ovu bolest i podelimo svoje znanje sa ženama koje volimo.

Tim povodom, proteklog vikenda, 10.maja,
Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika "Progovori", uz podršku fudbalskih klubova Čukarički i Crvena zvezda, obeležilo je ovaj dan.  Lekari koji se svakodnevno bore protiv ove bolesti sa tribina su podržali ovaj događaj.

"Podrška muškaraca u borbi protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, je od izuzetnog značaja. Apelujemo na muškarce da podsećaju žene da je redovan ginekološki pregled, jednom godišnje, najbolja zaštita. Takođe, ukoliko se desi da žena nažalost oboli od raka jajnika, podrška muškaraca je zaista neophodna i dragocena". Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simtomima koje nose druge, manje opasne bolesti. Mnoge žene pogrešno misle da Papanikolau test može otkriti postojanje ovog raka", navodi se u saopštenju Udruženja "Progovori".

Karcinom jajnika je vodeći uzrok smrti od ginekoloških maligniteta. U Srbiji se svake godine novodijagnostikuje 935 žena sa karcinomom jajnika, a svake godine bitku sa ovom bolešću izgubi 530 žena.2 Po stopi novoobolelih i umrlih od karcinoma jajnika, Srbija je na 4.mestu u Evropi.2

Karcinom jajnika i dalje ima lošu prognozu gde petogodišnje preživljavanje iznosi 45% u poređenju sa 89% preživljavanja žena sa karcinomom dojke3,4.

Više informacija o karcinomu jajnika možete naći u sekciji Karcinom ovarijuma, kao i na Onkonet YouTube kanalu, gde su naši renomirani stručnjaci autori brojnih edukativnih članaka i priloga.

Reference:

1. Ferlay J., Parkin D.M., Steliarova-Foucher E. Estimates of cancer incidence and mortality in Europe in 2008. Eur J Cancer ;46:765-81;2010

2. GLOBOCAN 2012

3. Aletti GD, Gallenberg MM, Cliby WA, Jatoi A, Hartmann LC. Current management strategies for ovarian cancer. Mayo Clin Proc 2007; 82: 751-770.

4.  Jemal A, Siegel R, Ward E, Hao Y, Xu J, Thun MJ. Cancer statistics, 2009. CA Cancer J Clin 2009; 59: 225-249.

 

Povezane vesti