Karcinom jajnika

Povezane vesti

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

28. 01. 2016. | 

Jedan pregled spas od raka grlića materice

Počela je deseta Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Svake godine ta vrsta kancera otkrije se kod gotovo 60.000 žena, od kojih svaka druga premine. U Srbiji svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice, a četiri obole.

Ljiljana Popović je imala sreće u borbi s karcinomom grlića materice. Izlečena je iako joj je bolest otkrivena u poslednjem času. Bila je to njena životna lekcija.

"Ja sam od onih koje uvek odlažu odlazak kod lekara i to sam baš lepo platila. Tri i po meseca sam bila na lečenju i jedva sam se izvukla", priča Ljiljana Popović.

Ljiljaninu sudbinu, nažalost, ne deli oko 500 žena, koliko ih svake godine premine od te bolesti, a samo jedan pregled može da sačuva život. To najbolje znaju one žene koje su zahvaljujući redovnim pregledima bile brže od bolesti.

"Nisam imala nekih znatnih problema, baš zato što sam bila u situaciji da blagovremeno sve to planiram i da zahvaljujući stručnoj pomoći na vreme sve saniram", kaže Katarina Hrkalović.

Svaka žena mora da zna da početni oblici raka grlića materice ne daju simptome, a kada se jave – često bude kasno.

"Ne treba očekivati bolove, krvarenje, jer toga neće biti. Kada se pojave simptomi, obično bolest bude uznapredovala i onda ju je veoma teško lečiti", napominje prof. dr Vesna Kesić, šef potkomisije za organizovani skrining raka grlića materice.

Jedan od načina da se žene pokrenu jeste skrining, odnosno organizovano pozivanje na pregled. U Srbiji se sprovodi u 18 opština. Za tri godine pozvano je oko 334.000 žena.

"Papa test je urađen kod 190.906 žena, odnosno kod 32 odsto. Od svih urađenih papa testova, 11.740 je imalo pozitivan nalaz", ističe direktor Instituta "Batut" dr Dragan Ilić.

Pomoćnik ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić ukazuje da će se sredstvima iz budžeta direktno podržati preventivni programi. 

Ovogodišnji slogan je "Dan za zdravlje". Zato, odvojte jedan dan u godini kada ćete posetiti ginekologa.

Pogledajte i video na ovom link-u

Vest preuzeta sa sajta RTS

 

Povezane vesti