Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

12. 05. 2016. | 

Čuvajte se: Raste broj obolelih od melanoma

U Srbiji se godišnje registruje oko 550 novoobolelih osoba od melanoma, a umre 250 pacijenata godišnje. Obolevanje od ove teške bolesti u stalnom je porastu, ali se beleži blagi pad umiranja.

To su poslednji podaci Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", koje je na konferenciji za novinare povodom kampanje za borbu protiv raka kože, iznela dr Snežana Živković.

Ona je dodala da melanom spada među deset najčešćih malignih tumora i da žene češće obolevaju od muškaraca, što ukazuje da su one možda više izložene suncu i UV zračenju.

U okviru ovogodišnje kampanje za borbu protiv raka kože - Euromelanom, širom Srbije u ponedeljak 16. maja organizuju su besplatni dermatološki pregledi za građane u 58 zdravstvenih ustanova koje će obavljati 151 dermatolog.

Prema dosadašnjim iskustvima u ovakvim kampanjama, kod deset odsto pacijenata otkrivene su promene koje mogu biti znak pojave raka kože.

Ovogodišnju kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju i Evropsko udruženje za dermatološku onkologiju.

Pod sloganom "Sunce sija svuda, ne samo na plaži" cilj kampanje je da se ukaže da je neophodno primenjivati odgovarajuće mere zaštite na suncu ne samo tokom godišnjeg odmora na plaži, već i tokom svakodnevnih aktivnosti.

Nacionalni koordinator kampanje doktorka Lidija Kondolf Sekulović naglasila je da je osim rada na prevenciji neophodno i proširenje terapijskih opcija za obolele od metastatskog melanoma.

Potpredsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević rekao je da je ultravioletno zračenje koje emituje solarijum kancerogeno i dodao da su upotrebu solarijuma pojedine zemlje zabranile poput Australije i Brazila.

"Udruženje dermatovenerologa Srbije pokrenulo je inicijativu da se zabrani korišćenje solarijuma za mlađe od 18 godina, da se odraslima predoči rizik da su ultravioletni zraci kancerogeni, kao i da se bolje kontroliše promet i uvoz mašina", rekao je Škiljević.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko najavio je da će u Zakon o zdravstvenoj zaštiti ući ove odredbe.

Povodom kampanje u borbi protiv raka kože, Vicko je kazao da je prevencija melanoma važna, dijagnostika još važnija, a da su savremeni lekovi za terapiju skupi.

Vicko je naglasio da je komisija za citostatske lekove kao prioritetne odredila lekove za metastatski melanom.

Predstavnik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Stefan Kostić naglasio je da Srbija u poslednjih pet godina na pozitivnu listu nije uvštila nijedan inovativni lek.

On je naglasio da su najveći problemi pacijenata nedostatak informacija i nedostatak savremene terapije.

Kostić je ukazao da se oboleli od melanoma koji se leče u inostranstvu suočavaju sa problemom što RFZO ne želi da im plati nadoknadu za bolovanje tokom lečenja.

 

Vest preuzeta sa sajta MONDO

 

 

Povezane vesti