Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

19. 06. 2016. | 

Inicijativa za zabranu solarijuma za mlađe od 18 godina

Društvo dermatologa Srbije pokrenulo je inicijativu da se zabrani korišćenje solarijuma za mlađe od 18. godina, da se odraslima predoči rizik da su ultravioletni zraci kancerogeni, kao i da se bolje kontroliše promet i uvoz mašina, a iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će te odredbe ući u Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

BEOGRAD - Društvo dermatologa Srbije pokrenulo je inicijativu da se zabrani korišćenje solarijuma za mlađe od 18. godina, da se odraslima predoči rizik da su ultravioletni zraci kancerogeni, kao i da se bolje kontroliše promet i uvoz mašina, a iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će te odredbe ući u Zakon o zdravstvenoj zaštiti. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će u Zakon o zdravstvenoj zašti ući ove odredbe.

Povodom kampanje u borbi protiv raka kože, Vicko je kazao da je prevencija melanoma važna, dijagnostika još važnija, a da su savremeni lekovi za terapiju skupi.

Vicko je naglasio da je komisija za citostatske lekove kao prioritetne odredila lekove za metastatski melanom.

Povodom svetskog dana melanoma, koji se obeležava u nedelju u kampanji Euromelanom,organizovani su besplatni pregledi za sve građane širom Srbije u 58 zdravstvenih ustanova koje će raditi 151 dermatolog.

Prema dosadašnjim iskustvima u ovakvim kampanjama kod 10 odsto pacijenata otkrivene su promene koje mogu biti znak pojave raka kože.

Ovogodišnju kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju i Evropsko udruženje za dermatološku onkologiju.

Pod sloganom "Sunce sija svuda, ne samo na plaži" cilj kampanje je da se ukaže da je neophodno priomenjivati odgovarajuće mere zaštite na suncu ne samo tokom godišnjeg odmora na plaži , već i tokom svakodnevnih aktivnosti.

Nacionalni koordinator kampanje doktorka Lidija Kondolf Sekulović naglasila je da je osim rada na prevenciji neophodno i proširenje terapijskih opcija za obolele od metastatskog melanoma.

Lekar Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović- Batut" Snežana Živković ukazala je da se godišnje u Srbiji registruje 550 novoobolelih pacijenata od melanoma, a da godišnje od te bolesti umre 250 pacijenata.

www.freeimages.com/ zajtai orsolya

Vest preuzeta sa sajta TANJUG