Karcinom organa za varenje

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Karcinom debelog creva

Ass. dr Biljana Kukić, Institut za onkologiju Vojvodine

Karcinom debelog creva (kolorektalni karcinom) se nalazi na trećem mestu po učestalosti svih karcinoma kod muškaraca i na drugom mestu kod žena.

U svetu se godišnje dijagnostikuje oko milion novih bolesnika, što je skoro 10% od svih novodijagnostikovanih karcinoma. Učestalost je nešto veća kod muškog pola i odnos obolelih muškaraca prema ženama je 1,4:1.

Nakon 40- e godine života rizik za razvoj karcinoma debelog creva raste.

Povećan rizik za nastanak ove bolesti imaju gojazne osobe, oni sa manjom fizičkom aktivnosti, osobe koje  hranom unose veće količine masti životinjskog  porekla i crvenog mesa, osobe sa smanjenim unosom vlaknastih materija, alkoholičari, pušači, osobe  operisane zbog karcinoma debelog creva ili polipa, oni koji u porodici imaju osobu obolelu od karcinoma debelog creva ili polipa, kao i osobe koje se leče zbog upalnih bolesti creva.

Najčešći simptomi kolorektalnog karcinoma su bol u trbuhu, krvava stolica, gubitak apetita, gubitak težine bez razloga, poremećaj pražnjenja, lažni poziv na stolicu, prolivaste ili uske stolice, zamor i malaksalost (usled malokrvnosti izazvane gubitkom krvi krvarenjem).

Većina karcinoma debelog creva se razvija iz dobroćudnih polipa ( izraslina na sluznici debelog creva) kod bolesnika koji nemaju faktore rizika za ovu bolest. Rano otkrivanje polipa i njihovo otklanjanje je od velikog značaja, kako bi se odstranjenjem polipa sprečilo da on pređe u karcinom . 

Brojne kliničke studije govore u prilog smanjenja smrtnosti od karcinoma debelog creva ukoliko se urade testovi koji omogućavaju da se otkrije postojanje  polipa ili tumora kod onih osoba koji nemaju nikave tegobe - tzv. skrining.

Literatura:

  1. Globocan,2008

  2. DeVita, Cancer- Principles & Practice of Oncology, 7th edition, Vol 1, Lipincott Williams & Wilkins 2005

  3. www.canceradvice.co.uk

  4. Lieberman AD,Weiss GD,Bond HJ,Ahenen DJ et all.Use of colonoscopy to screen asymptomatic adults for colorectal cancer.NEJM 2000;343(3):162-7