Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

13. 03. 2018. | 

Profesor James Spicer – širenje optimizma

"Ukratko," kaže on, "ima mnogo toga o čemu možemo diskutovati i biti optimistični."

Profesor  - Experimental Cancer Medicine, King’s College London, UK

Konsultant  - Medical Oncology, Guy’s and St. Thomas’ Hospitals London, UK

"Ljudi dolaze kod nas misleći da im sledi neizbežna smrtna kazna. Ali to više nije slučaj. Sa našim pacijentima razgovaramo  o opcijama, koji će tretman biti najbolji i u kojem redosledu, koliko brzo ćemo znati da li tretman ima delovanje, šta ćemo promeniti ako taj tretman ne uspe.“

Ako pogledamo stope smrtnosti od različitih tipova raka, jasno je da je rak pluća najčešće donosi loše prognoze koje se nepoboljšavaju prethodnih godina.

Rak pluća je kompleksan i haotičan.

Za razliku od određenih tipova leukemije i limfoma, koji su prouzrokovani genetskim poremećajima, rak pluća koji dobijaju pušači je „haotičan“ i sastoji se od desetina gena kancera koji oštećuju organizam. Ovakva struktura čini rak pluća otpornim na tradicionalne metode lečenja.

Razlog za optimizam Prof Spicer-a je nova nauka- imunoterapija koja telo ohrabruje da koristi moć sopstvenog imunološkog sistema da bi napala i uništila ćelije raka. Ovo se razlikuje od staromodne hemoterapije i ciljanih terapija koje se bave genetskim abnormalnostima koje izazivaju rak.

Pre jedanaest godina kada je Spicer počeo da se bavi imunoterapijom još uvek niko nije čuo za nju.

"Bio bih na velikoj konferenciji o raku i postojala je mala soba u dnu prostora posvećena ovom čudnom novom polju. Sada je više od 70 posto novih istraživanja i podataka vezanih za imunoterapiju. "

Imunoterapija pruža revolucionarna obećanja

Imunoterapija je već pružala revolucionarne rezultate pri lečenju melanoma i drugih bolest, i nudi ogromnu nadu, ne samo za rak pluća, već i druge ozbiljne bolesti kao što je rak pankreasa. Naravno,  neželjeni efekti se javljaju, i imunoterapija je daleko je od panaceje, ali Dr Spicer je uzbuđen zbog njenih potencijala.

Nakon hemoterapije i različitih usmerenih  terapija, imunoterapija je "treći put" koja je u proteklih pet godina postao popularan. Magija ovakvog tretmana je da on nije  usmeren ka raku, već ka imunološkom sistemu.