Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Aktuelno

27. 11. 2019. | 

Karcinom odnosi mnogo života u Srbiji, a doktor je objasnio i zbog čega

Srbija se nalazi na vrhu neslavne statistike po broju umrlih od karcinoma, a profesor Radan Džodić objasnio je i zbog čega.

Srbija se nalazi na vrhu neslavne statistike po broju umrlih od karcinoma, a profesor Radan Džodić, predsednik Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog drustva, smatra da je najveći problem što se ozbiljno kasni u dobroj prevenciji.


"Primarna prevencija podrazumeva da učinimo sve što je do nas da se bolest ne pojavi, a tu je i sekundarna prevencija koja se sprovodi da bi se rano otkrila bolest", rekao je Džodić za "Politiku".

Zato se, dodaje, organizuju skrininzi za rak dojke, debelog creva i grlića materice jer se promene tada uoče na vreme kada je rak izlečiva bolest.

Prema njegovim rečima, nasleđe nije glavni krivac za pojavu raka, već na to više utiču uslovi života.

On smatra da se u Srbiji pacijenti oboleli od raka leče na dobar način i ističe da su alternativne metode lečenja kancera zablude.

"Da to zaista ima efekta velike farmaceutske kuće bi od toga napravile bum. Trebalo bi kažnjavati ljude koji tako nešto propagiraju", rekao je on.

U poslednje vreme je aktuelna i kvantna medicina, kaže on i dodaje da se tu pacijent prikači na laptop i navodno leči, a bolest napreduje.

"Možda će ta medicina biti budućnost, ali to za sada nije rešenje, kao što nije rešenje uvek ni hemioterapija, već se sve više uvodi imunoterapija", rekao je on. Kako veruje, imunoterapija biće konačno rešenje za obolele od raka.

"To znači da se 'nauče' sopstvene imune ćelije da se brane od tumora i da ga eliminišu. To je suština. Nema čarobnog štapića koji će u jednom potezu doneti izlečenje obolelima. Jednog dana će se, možda, pronaći spasonosni lek za rak, ali će se pojaviti neke druge bolesti koje će donositi veliku smrtnost", rekao je on.

Ističe i da je napravljen dokument "Prevencija raka" i da smatra da je vreme da ga vlada Srbije usvoji.

"Tu je plan borbe protiv raka, napravljen po francuskom modelu. To treba da zaživi", zaključio je on.

 

Vest preuzeta sa sajta mondo.rs