Melanom i bazocelularni karcinom

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Melanom

Prof. dr sc. med. Lidija Kandolf Sekulović, Vojnomedicinska akademija

put sirenjaŠta je melanom?

Melanom je maligni tumor melanocita, ćelija kože odgovornih za stvaranje melanina. U ranoj fazi ćelije tumora nalaze se u najpovršnijim slojevima kože, a vremenom se šire ka dubljim slojevima kože, limfnim i krvnim sudovima preko kojih se mogu proširiti do limfnih čvorova i unutrašnjih organa.

Gde se melanom javlja?

Melanom se javlja na koži, ali i na  sluzokožama, noktima ili u oku. U oko 30% obolelih od melanoma kože tumor se javlja u već postojećem mladežu, a kod 70% pacijenata na prethodno potpuno neizmenjenoj koži. Najčešće su smeđe ili crne boje, ali retko mogu biti bez pigmenta (amelanotični), crvene ili boje kože.

Koliko je melanom zloćudan?

Koliko je melanom zloćudan zavisi od stadijuma boleti. Kada je melanom lokalizovan u koži, maligni potencijal zavisi pre svega od debljine tumora u milimetrima. Tako je životni vek osoba koje su uklonile najpovršniji tzv. in situ melanom nepromenjen što znači da je osoba koja ga je uklonila trajno izlečena. Prognoza bolesti pogoršava sa većom debljinom tumora. Ako je melanom na histopatološkom preseku pod mikroskopom deblji od 4 mm, veća je verovatnoća da se već rasejao putem limfotoka ili krvi. Zbog toga je neophodno boriti se sa zabludom da "mladež ne treba dirati". Naprotiv, od same hirurške intervencije nema opasnosti, opasno je ostaviti melanom da raste i da se širi u limfotok i krvotok.

Ukoliko je melanom zahvatio limfne čvorove, govorimo o III stadijumu bolesti, a kada se bolest proširi u unutrašnej organe (pluća, jetra, limfni čvorovi u sredogruđu i trbušnoj duplji ili na mestima na koži udaljenim od prvog melanoma) govorimo o IV stadijumu bolesti. U ovoim fazama bolesti neophodna je sistemska terapija za melanom: hemioterapija i u novije vreme biološka terapija (imunološka i molekularna ciljna).

Koji su drugi oblici raka kože? Najčešći zloćudni tumori kože, osim melanoma su su bazocelularni i planocelularni karcinom (epiteliom). Manifestuju se u vidu crvene mrlje, izrasline ili rane na koži. Njihov maligni potencijal značajno je manji u odnosu na melanom. Hirurško lečenje najčešće predstavlja i trajno izlečenje.