Suportivna onkologija

Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Suportivna onkologija

Dr sc med Snežana Bošnjak, naučni savetnik, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Savremeno onkološko lečenje obuhvata lečenje tumora (antineoplastično lečenje) i podršku bolesniku i porodici da se nose sa malignom bolešću (tzv. suportivna onkologija, engl. Support, podrška).

Suportivna onkologija ima za cilj da podrži bolesnika i porodicu i da im pomogne da se suoče sa dijagnozom, simptomima maligne bolesti, neželjenim dejstvima njenog lečenja i psihološkim, socijalnim  i duhovnim tegobama koje neumitno prate malignu bolest. U trenutku kada se postavi dijagnoza najvažnije je pomoći bolesniku da razume svoju bolest, sagleda težinu i mogućnosti lečenja. Takođe, važno je definisati I realne ciljeve lečenja: da li je cilj izlečenje ili život sa hroničnom malignom bolešću.  U fazi aktivnog lečenja zadatak suportivne onkologije je da spreči i otkloni neželjena dejstva antitumorskih pristupa. Kada lečenje tumora nije moguće ili je iscrpljeno, cilj lečenja je očuvanje kvaliteta života i kontrola simptoma bolesti kako bi se bolesniku i porodici omogućio dostojanstven život do samog kraja. Pacijentima koji su uspešno završili lečenje, suportivna onkologija pruža podršku da nastave svoj život.

Suportivna onkologija kao disciplina obuhvata i palijativno zbrinjavanje. Palijativno zbrinjavanje se tipično odnosi na bolesnike sa odmaklom bolešću koja se više ne može izlečiti. Termin palijativno označava lek ili meru koja otklanja ili ublažava spoljašnje znake i simptome bolesti,  ali ne i njihov uzrok. Najvažniji simptomi maligne bolesti su: bol, gušenje, mučnina i povraćanje, slabost, malaksalost, gubitak apetita, anksioznost i depresivnost. Medicina danas raspolaže lekovima i znanjima da te simptome otkloni. Obučeni timovi otklanjaju simptome i zbrinjavaju patnju pacijenata uz učešće medicinskih (lekari, medicinske sestre) i nemedicinskih članova tima (psiholog, socijalni radnik, sveštenik). Novija istraživanja su pokazala nesumnjivu korist kombinovanja palijativnog zbrinjavanja sa onkološkim lečenjem. Kada se kombinuje sa lečenjem tumora, palijativno zbrinjavanje popravlja kontrolu simptoma, poboljšava kvalitet života bolesnika, povećava zadovoljstvo zdravstvenom uslugom, a postoje dokazi da produžava i život.  

U oblasti suportivne onkologije štampani su vodiči za otklanjanje najvažnijih neželjenih dejstava onkološkog lečenja. Danas sa uspehom možemo da sprečimo: mučninu i povraćanje, ranice u ustima posle hemioterapije i zračenja, proliv, kao i pad krvne slike, a posebno belih krvnih zrnaca posle hemioterapije i zračenja.  Veliki napredak ostvaren je i u kontroli infekcija kod onkoloških bolesnika.

Naš cilj je da bolesniku pružimo najbolje moguće lečenje. Ono mora da bude sveobuhvatno tako da objedini lečenje tumora sa pristupima koji pomažu bolesniku i porodici da se izbore sa neželjenim dejstvima lečenja i tegobama koje nosi maligna bolest. Suportivna onkologija je tu da podrži bolesnika i porodicu i da im omogući da očuvaju kvalitet života u teškim okolnostima.