Počinje akcija besplatnih preventivnih pregleda kože, promene ne smemo da ignorišemo

U Srbiji godišnje oko 650 ljudi dobije melanom. Kako bi se raku kože, ali i drugim karcinomima stalo na put, Udruženje dermatovenerologa Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja, organizuje preventivne preglede kože.

U narednom periodu, u okviru kampanje „Rak je izlečiv“ koju vodi RTS, stručnjaci će posetiti sredine u kojima ne postoje dermatološke ambulante. Kampanja će trajati od juna do septembra.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

Profesorka dr Danica Tiodorivić, predsednica Društva dermatovenerologa Srbije kaže da su izabrana mesta gde nema dermatologa, ili ih ima malo.

„Videli smo na samom terenu i u ambulantama povećanu incidencu karcinoma kože, pa tako i melanoma kao najmalignijeg među njima“, rekla je prof. Tiodorović, i najavila da će pregledi biti organizovani u Temerinu, Senti, Drenovcu kod Šapca, Minićevu pored Knjaževca, Soko banji, Topoli, Kosovskoj Mitrovici i u Gračanici.

Pregledi su besplatni i nema zakazivanja. Zdravstvena knjižica nije potrebna.

„Zajednički cilj svih nas je rana dijagnostika karcinoma kože. U preko 90 odsto slučajeva i melanom, i ostali nemelanomski karcinomi kože, nalaze se na koži. Znači, dostupni su pri pregledu. I upravo zato smo na ovim mestima, da bi povećali incidencu ranijeg karcinoma kože i melanoma.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs