Američka medicinska komisija: Skrining za karcinom dojke treba da počne sa 40 godina

Ažuriranje smernica za rano otkrivanje karcinoma dojke je u skladu sa drugim organizacijama

Žene sa prosečnim rizikom od karcinoma dojke treba da idu na mamograf svake druge godine počevši od 40. godine, saopštila je u utorak Radna grupa za preventivne usluge (USPSTF) SAD, pojačavajući osiguranje za postupak za tu starosnu grupu prema zakonu, prenosi N1.

Uticajna preporuka USPSTF-a poništava njegove kontroverzne smernice iz 2009. da skrining karcinoma dojke treba da počne sa 50 godina.

Njegove ažurirane smernice su u skladu sa drugim velikim organizacijama koje kažu da žene sa prosečnim rizikom od karcinoma dojke treba da počnu sa skriningom sa 40 godina.

Ove organizacije uključuju Američko društvo za karcinom, Američki koledž akušera i ginekologa i Nacionalnu sveobuhvatnu mrežu za karcinom.

U ažuriranju USPSTF-a iz 2016. navodi se da bi žene mogle da počnu sa skriningom sa 40 godina ako oni i njihovi lekari to žele, ali je to ažuriranje dovelo do „široke konfuzije za lekare i pacijente“, rekla je dr Evita Sing, šefica odeljenja za snimanje dojki na Institutu za karcinom Karmanos. u Detroitu.

Američki osiguravači su već po zakonu obavezni da u potpunosti pokriju mamografe za žene starije od 40 godina koje ih žele, ali preporuka USPSTF-a će sada obezbediti da se pokriće nastavi prema Zakonu o pristupačnoj nezi i nakon sledeće godine.

Smanjenjem starosne dobi za dvogodišnji skrining na 40 godina, USPSTF potvrđuje dokaze da više žena mlađih od 50 godina sada ima dijagnozu karcinoma dojke.

Vest je preuzeta sa sajta Nedeljnik.rs