Jednostavan test pljuvačke obećava mnogo u borbi protiv raka prostate

Novorazvijeni test pljuvačke, koji se može obaviti i u kućnim uslovima, mogao bi da identifikuje muškarce sa velikim rizikom od razvoja raka prostate i tako spasi hiljade života.

Preliminarni nalazi predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju ukazuju na to da je novi test precizniji od uobičajenih testova krvi kao rani pokazatelj bolesti koja u Srbiji odnese oko 1.000 života godišnje.

Jeftin i lak za korišćenje test mogao bi da pomogne da se preokrene situacija kada je u pitanju rak prostate, kažu stručnjaci sa londonskog Instituta za istraživanje raka i Kraljevskog trusta Mardsen fondacije britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Takođe, test bi mogao da poštedi mnoge muškarce kojima postojeći testovi pokazuju lažno visok rizik od nepotrebnih i invazivnih procedura.

Istraživanje je obuhvatilo 6.142 muškarca između 55 i 69 godina – uzrast tokom kog se smatra da je rizik od kancera prostate povećan.

Stručnjaci su izračunali poligenični rizik, koji se zasniva na 130 genetičkih varijacija u kodu DNK povezanih sa rakom prostate.

Oni sa najvišim vrednostima – 588 muškaraca koji su nosili mnoge varijacije – pozvani su na dalja ispitivanja.

Naučni tim utvrdio je da je test pljuvačke dao manje lažno pozitivnih rezultata i otkrio veći broj agresivnih tumora nego uobučajeni test krvi, koji meri nivo proteina specifični antigen prostate, odnosno PSA.

Kod testova krvi, tek svaki četvrti muškarac sa visokim nivoom PSA će zaista imati rak prostate. To je zato što test nije dovoljno precizan i može čak da ne detektuje kancere koji zahtevaju urgentno lečenje ili otkrije neke koji nikad neće postati opasni po život.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs