Ne zaboravite na preventivne preglede

Najteže bolesti pogađaju sve – i decu i mlade i stare, a statistika i obolevanja i umiranja od malignih bolesti u našoj zemlji je i dalje uznemiravajuća.

Zato je RTS pokrenula nacionalnu kampanju uz podršku predstavnike svih nadležnih i zdravstvenih institucija, udruženja pacijenata i farmaceutskih kompanija. Cilj je zajednički – bolja prevencija, brža dijagnostika i odgovarajuće lečenje. Gde smo danas, o tome detaljnije govori, prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima i procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, naša zemlja se nalazi među 40 zemalja Evrope i pripada grupi zemalja sa srednjim rizikom obolevanja od malignih bolesti i sa visokim rizikom kada je u pitanju umiranje od malignih bolesti, navodi prof. dr Verica Jovanović.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Prema podacima i procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, naša zemlja se nalazi među 40 zemalja Evrope i pripada grupi zemalja sa srednjim rizikom obolevanja od malignih bolesti i sa visokim rizikom kada je u pitanju umiranje od malignih bolesti, navodi prof. dr Verica Jovanović. Разговор Ане Стаменковић и Иване Божовић са проф. др Верицом Јовановић „Ono što nas najviše zabrinjava, to su pre svega pojave veće učestalosti karcinoma kod žena, kada je u pitanju karcinom pluća i bronha. Istovremeno, jako veliki broj obolelih od raka dojke i kada su u pitanju muškarci, dolazi do porasta obolevanja od karcinoma debelog creva i rektuma“, dodaje doktorka.

Što se tiče malignih bolesti kod muškaraca, na prvom mestu po broju obolelih je rak pluća i bronha, kao i stopa smrtnosi, na drugom mestu je rak debelog creva i rektuma, i na trećem mestu rak prostate.

U ženskoj populaciji, na prvom mestu se nalazi rak dojke, na drugom mestu se nalazi rak debelog creva, na trećem mestu se nalazi rak pluća, na četvrtom mestu se nalazi rak grlića materice.

Kada je u pitanju razlika u odnosu na pol, kod žena se sve maligne bolesti javljaju kasnije u životnoj dobi nego kod muškaraca, ali istovremeno povećanjem i produženjem životnog veka i povećanjem broja stanovništva, kada je u pitanju odraslo stanovništvo, mogu se očekivati ovakve vrste bolesti ne samo kod nas nego i svuda u svetu.

„Prema podacima kojima raspolažemo, nešto češće se maligne bolesti registruju na teritoriji Vojvodine nego na teritoriji centralne Srbije. Međutim, postoje određene opštine gde recimo možemo očekivati najvišu učestalost kada je u pitanju rak grlića materice. Recimo, to se veoma često može registrovati na teritoriji Podunavskog okruga, ali su te razlike male“, napominje profesorka Jovanović.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs