Rak jajnika, tihi ubica i najsmrtonosniji ginekološki kancer

Nije najčešći, ali jeste najsmrtonosniji ginekološki kancer

„Rak jajnika jeste najsmrtonosniji od svih ginekoloških maligniteta. Najviše zbog toga što nema specifične rane simptome koji bi ukazali na opasnost. Ima uobičajene simptome – nadutost stomaka, štucanje, mučnina – i oni se najčešće ne vezuju samo za ginekološke organe“, kaže profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije.

Na sajtu RTS.rs možete pogledati i video.

Drugi veliki problem jeste što ne postoji adekvatan skrining, kao što je to slučaj sa rakom grlića materice. Lekarima su na raspolaganju klasičan pregled, ultrazvuk, magnetna rezonanca, PET skener i tumor markeri.

Uprkos tome što kancer jajnika spada u retke bolesti, u Srbiji od njega oboljeva šest od 100.000 žena, lekari i pacijenti koji se susreću sa ovim tipom kancera znaju koliko je teško oboljenje.

Kao i većina kancera i rak jajnika je bolest starijeg životnog doba, obično se javlja u postmenopauzi i najčešće je otkrivaju u trećem ili četvrtom stadijumu, kada je stopa petogodišnjeg preživljavanja tek 30 do 40 odsto.

„Kada bismo ovu bolest otkrivali u ranim stadijumima, prvom i drugom, procenat petogodišnjeg preživljavanja je 90 odsto. Skoro svaka žena bude izlečena ako rano otkrijemo“, ističe Aleksandar Stefanović.

Prema njegovim rečima, mora se povećati svest kod žena da se češće javljaju na redovne preglede. Iako se bolest teško otkriva, veća je šansa da se primeti ukoliko žena redovno ide na kontrole.

Vest je preuzeta sa sajta RTS.rs